V elitni ligi po novem Sesljan in skupna ekipa Primorja in Primorca

Polno košaro vesti je zadnje dni prinesel amaterski nogomet pri nas. Po prekinitvi prvenstev marca zaradi zdravstvene krize je vladalo dolgo zatišje, ko se je govorilo celo o možnosti nadaljevanja tekmovanj v poletnih mesecih, tako kot v poklicnih ligah. Naposled pa so sezono “zaprli” in glavni svet deželne nogometne zveze FIGC – Lega nazionale dilettanti je na pričakovani seji sestavil skupine za prihodnjo športno sezono 2020/2021. V naši nogometni srenji je kar nekaj ekip viselo med napredovanjem in izpadom. Nazadnje bosta Primorje in Sistiana/Sesljan (sploh prvič!) vključena v razširjeno najvišjo deželno elitno ligo, Kras Repen in Juventina pa v B skupino promocijskega prvenstva. Za ostale ekipe v nižjih konkurencah (Mladost, Zarja, Breg, Primorec, Sovodnje, Vesna) pa naj bi na papirju ne bilo novosti.
Novice pa so na področju projektov o sodelovanju oziroma združevanju med našimi klubi. Primorec in Primorje sta na nogometno federacijo vložila prošnjo po spojitvi, po kateri bi bili proseško in trebensko društvo (pravzaprav njuni davčni številki) formalno ukinjeni in rodila bi se nova kluba, Primorje 1924 in Primorec 1964. Primorje bi nogometne pravice odstopilo Primorcu, ki naj bi prevzel breme elitne lige. Obe društvi pa naj bi vodil nekakšen skupni odbor. V paradni postavi v najvišjem deželnem rangu bi igrali nekateri člani proseške enajsterice, ki je v prekinjenem prvenstvu zasedala zadnje mesto, igralski kader pa bi nato dopolnili z nogometaši iz vrst sežanskega Tabora, s katerim so vzpostavili načrt o sodelovanju. Za novo ekipo bi zaigrali fantje s slovenskega Krasa, ki ne pridejo v poštev za prvoligaško moštvo Maura Germana Camoranesija. Primorje pa bi se vpisalo v tretjo amatersko ligo za igranje z domačimi igralci oziroma mladinci. Glavni tvorci nove zgodbe so predsednika Primorja in Primorca Robert Zuppin in Darko Kralj ter dosedanji športni vodja Trebencev Enzo Esposito. Oba kluba bi še naprej upravljala športni središči na trebenski Griži in proseški Rouni, na Proseku pa naj bi snovali tudi mednarodni športni center, saj je med domom Ervatti, nekdanjim bezbolskim igriščem z bivšo stavbo olimpijskega komiteja in sedanjim igriščem z umetno travo veliko neizkoriščene športne infrastrukture.
Zelo se veselijo elitne lige v Vižovljah, Sistiana/Sesljan ni bil namreč še nikoli tako visoko. Uprava je zagnana, potrdili so glavnino lanskih igralcev (ki so zasedli drugo mesto v promocijskem prvenstvu) in trenerja Alessandra Musolina. Napredovanje so proslavili z velikim praznikom, čestitala je tudi županja občine Devin-Nabrežina Daniela Pallotta. Sesljanski delfini se želijo v elitni ligi tudi obdržati.
Kljub širitvi elitne lige na dvajset ekip med sodelujočimi ne bo repenskega Krasa, pri katerem so po tihem upali v repasaž. Bodo pa še naprej ambiciozni v promocijski ligi. Na klop se kot trener vrača športni vodja in nekdanji ostrostrelec Radenko Kneževič (namesto Andreja Pahorja), ostajata pa aduta Dalibor Volaš (lani prvi strelec lige) in kapetan Dalibor Radujko.
HC

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme