“V blaženo jutro Velike noči / pesem vstajenja pojo vse stvari.”

Piše: IŠA

Osma številka otroške revije Pastirček v 77. letniku

“Kristus nam mir in ljubezen ponuja – / s stvarstvom zapojmo še mi: / ‘Aleluja!’”

Tako izliva veselje ob Jezusovem vstajenju zadnja kitica pesmi V blaženo jutro naše priljubljene pesnice Ljubke Šorli. Pesničine stihe sreče ob Kristusovi zmagi nad smrtjo objavlja Pastirček v osmi, aprilski številki, ki jo prežarja blažena radost ob tem izrednem dogodku, temelju naše vere. Da bi bil ta praznik čim bolj doživet, želi vsem malim bralcem odgovorni urednik revije Marijan Markežič, ki male risarje opozarja, naj si dobro ogledajo 11. stran, na kateri so vsa navodila za letošnji Natečaj za naslovnico Pastirčka v prihodnjem šolskem letu 2023/2024.

Vso aprilsko številko preveva radost Velike noči in vseh dogodkov, ki jo označujejo. Walter Grudina v Zgodbah iz Svetega pisma, pod naslovom Pot do spoznanja, predstavlja prijatelja, ki sta žalostna, po znanih, krutih dogodkih Jezusovega križanja, hodila proti Emavsu. Tedaj se jima je pridružil neznani popotnik, ki ni vedel za dogajanje v Jeruzalemu in jima začel razlagati sv. Pismo. V neznancu sta spoznala Vstalega Jezusa ob njegovi blagoslovitvi in lomljenju kruha. Zapis kot vedno spremljajo nežne ilustracije toplih barv tenkočutne Paole Bertolini Grudina, ki se že veseli večne aleluje. Tudi sama se je v svoji rubriki Čas za igro pomudila v velikem tednu. V slikah, ki jih bodo otroci odeli v čim bolj primerne barve, in v besedi prikazuje vse dogodke tega posebnega dela v letu. V njeni rubriki Spoznavajmo Sveto pismo pa je protagonist Jona, ki ga je pogoltnila riba.

Velika noč je zelo razveselila tudi mala zajčka Puhca in Pikca v pripovedi Lidije Jarc. Z umetniško žilico sta pobarvala pirhe in jih poskrila po grmovju, da bi jih otroci na Veliko noč ob razigranem čebljanju iskali in se jih veselili. Pripoved je Jarčeva umestila v živalski svet, ki je na las podoben otroškemu, tako da se Pastirčkovi bralci lahko istovetijo z obnašanjem in čustvi protagonistov. Njen zapis spremljajo pisanice izpod likovnega peresa Monice Quaggiato. V tisočero barv jih bodo odele otroške ročice. Pomladno vzdušje veje v Deželi domišljije Danile Komjanc. Mucka Miki in Piki se podita po travniku in srečujeta veliko živali. Ilustratorka vabi otroke, naj dopolnijo risbo in odkrijejo, katera žival se skriva “za pikicami”… Ti dve strani sta prikupen postanek pri naravoslovni vedi.

Razmislek o tem, kako se nasilneži tudi brez vzroka spravijo nad šibkejše, nudi slovita antična basen Volk in jagnje, ki jo v obliki dopolnjevanke predstavlja ista Pastirčkova sodelavka. Da je svoboda neprecenljiva vrednota, ugotavljajo gozdne živali, ko jih obišče cirkus in ko spoznajo, da morajo nastopajoče, sicer zelo spretne divje živali živeti v tesnih kletkah … Poučno zgodbo Cirkus v gozdu je napisala Mariza Perat, ki zna vselej vplesti v svojo pripoved splošno veljavno etično načelo. Simpatičnega medvedka na kolesu je ilustrirala Monica Quaggiato. Veder prizorček iz narave v aprilskem razpoloženju orisuje pesem April V. T. Arharja ob lični ilustraciji Danile Komjanc.

Vest si spet sprašuje fantiček v stripu Walterja Grudine in Paole Bertolini Grudina. Tokrat mu preglavice dela vprašanje, naj odpusti ali ne odpusti sošolcu, ki ga je obtožil po krivem, zato je namesto njega moral prestati kazen. Strip kot vedno vabi male bralce k razmišljanju obravnavane teme, o kateri naj se pogovorijo tudi s starši. Medtem ko Pacek tokrat resnično “misli in piše vse po narobe” ter prosi za pomoč, Pastirček slaščičar, pod budnim Katerininim in Graziellinim očesom, pripravlja torto za svoj 77. rojstni dan. Nagajivo vreme, tako kot se pojavlja spomladi, je naslov pesmice Zore Saksida; na notno črtovje jo je kot vedno spretno prestavil Patrick Quaggiato.

O 23. aprilu, svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, piše, ob krasni ilustraciji, dragocena Pastirčkova sodelavka, likovna umetnica Vesna Benedetič. Za spretne prstke je pripravila velikonočne okraske, ki jih bodo otroci po njenih navodilih z lahkoto izdelali in z njimi olepšali svojo sobico in stanovanje nasploh. Na štirih straneh Pastirčkove pošte je veliko pisanih risbic in fotografija, na kateri so gojenci Zavoda Sv. Družine in Mladinskega doma. Z njo so hoteli zabeležiti lep dogodek: posadili so dve češnji miru.

Vse male in velike risarje Pastirček srčno vabi na predstavitev dveh veroučnih knjig, Zgodbe iz Svetega pisma – Stara zaveza in Zgodbe iz Svetega pisma – Nova zaveza, ki sta ju napisala Walter Grudina in Paola Bertolini Grudina. V zahvalo in spomin na nepozabno ilustratorko Paolo Bertolini Grudina bo kulturni dogodek v četrtek, 13. aprila 2003, ob 18. uri v atriju Kulturnega centra Lojze Bratuž. Prisoten bo avtor Walter Grudina. Sodelovali bodo David Bandelj, OPZ SCGV E. Komel (pevovodja Damijana Čevdek Jug) in OPZ F. B. Sedej Števerjan (Martina Hlede Komjanc).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme