Uspešna vizitka za Slovenijo

Začeli smo s klasično napovedjo, nato smo obračunali s koprskim prispevkom k prireditvi, tokrat pa še sklepne misli, tako o videnem na igrišču kot tudi o vsem, kar je spremljalo nastope najboljših 24 peterk s stare celine.
Najprej tekmovalni del. Prvaki so postali Francozi (ocena 9), ki so končali EP v silovitem vzponu in dosegli zgodovinski uspeh. Najprej so šli mirno skozi ljubljansko predtekmovanje, v katerem niso blesteli, po preboju med osmerico pa so po vrsti porazili Slovenijo, Španijo in v velikem finalu Litvo. V pravem trenutku so ujeli najboljšo pripravljenost, predvsem pa so bili v najbolj kočljivih trenutkih enostavno najbolj zrela reprezentanca. Največ zaslug za to ima izvenserijski šampion, veteran Tony Parker, ki je igral sijajno, bil z 20 točkami na tekmo najboljši strelec tekmovanja in skoraj sam spravil na kolena tako gostitelje v četrtfinalu kot tudi Špance v polfinalu. To je zagotovo njegova zmaga in vrhunec njegove generacije, v katero sodijo tudi soigralci Boris Diaw, Florent Pietrus in Mickael Gelabale. Litva (ocena 8) je presegla najbolj rožnata pričakovanja z mešanico izkušenih mož in svežih talentov, še enkrat je potrdila, da je 'košarkarska' država. Španija je po dveh zaporednih zlatih odličjih poskrbela za športni samomor v polfinalu proti Franciji, pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo imela v gosteh prihodnje leto, pa je vtis (ocena 6,5) popravila z osvojitvijo bronaste kolajne na račun presenetljivo prepričljive Hrvaške (ocena 7,5). Slovenija (ocena 7) je s petim mestom dosegla bržkone največ, kar je bilo v njenih močeh, pričakovanja javnosti so bila morda previsoka, kar je v vsakem primeru razumljivo ob evforiji, vezani na igranje doma. Varovanci selektorja Maljkoviča so na več tekmah navdušili, v odločilni tekmi na izpadanje pa so preprosto pogoreli, ne nazadnje proti kasnejšim prvakom. Šestouvrščena Ukrajina (ocena 7,5) je bila pravo odkritje Eurobasketa, pomlajeni Srbi so rešili čast z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo 2014, Italija, ki je zasedla ugledno osmo mesto, pa je bila nedvomno med najbolj svetlimi notami tekmovanja. Azzurri (ocena 6,5) so po desetletju razočaranj kljub težkim odsotnostim premagali koprsko skupino, kjer so imeli ogromno privržencev na tribuni, nato so doživeli občuten padec, vendar nanje kaže v prihodnje menda resno računati. Veliki dolžniki, razočaranja prvenstva, pa so po splošnem mnenju Grčija (ocena 5) in še zlasti Rusija ter Turčija (oboji ocena 4). Eksotično presenečenje prireditve pa so predstavljali tudi homogeni Finci (ocena 7).
Visoko oceno zasluži tudi organizator dogodka, se pravi Slovenija kot država in vse ustanove, ki so sodelovale. V Celju, na Jesenicah in v Kopru so dobro opravili svojo nalogo, sklepni del v Ljubljani in še posebej v novi dvorani Stožice pa je bil sploh poglavje zase. Veliko zanimanje, privlačni nastopi, pisano in korektno navijanje. Kdor je bil zraven, se je tudi prepričal, da so košarkarski zvezdniki z razliko od kolegov nogometašev ljudje po meri človeka, preprosti, razpoložljivi, simpatični.
Pri izvedbi so bili seveda tudi spodrsljaji (škandal z vstopnicami, ki so bile v povprečju tudi dokaj drage, tako da so bili nekateri manj odmevni dvoboji slabše obiskani), vendar splošen vtis je bil res odličen. Ko bi še kdaj doživeli pri nas kako podobno manifestacijo! Smemo predlagati srednjeročno, ko je skupna organizacija prvenstev dveh držav danes tako razširjena, nogometno svetovno prvenstvo v skupni režiji Slovenije in Hrvaške?!
Kaj je pravzaprav pomenil Eurobasket za Slovenijo, bomo šele spoznali. Upajmo, da koprska Bonifika ne bo ostala katedrala v puščavi… Če bodo učinki pozitivni za gospodarstvo, turizem, prepoznavnost države, ne vemo. Brez dvoma pa so bile tri tedne vse oči uprte v Slovenijo, vizitka oziroma izložba je bila planetarna, vrhunska. In Slovenci so se svetu pokazali v res pozitivni, sončni, učinkoviti luči. Vsi smo uživali.
HC

Še tretje in zadnje poglavje o velikem športnem dogodku tega konca poletja, 38. evropskem prvenstvu v moški košarki, ki ga je imela v gosteh Slovenija.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme