Učenja ni nikoli konec

Piše: G. M.

Delavnice molitve in življenja Izvedba za mlade v župniji Hrpelje-Kozina

Nikoli ni prepozno, da o veri spoznamo kaj novega. Mladi se pogosto počutijo, da so po končanem verouku in prejeti sveti birmi končali vodeno pot učenja o veroizpovedi. Naj povem, da učenja ni nikoli konec. Veliko mladih se pridružuje raznovrstnim delavnicam, ki utrjujejo in nadgrajujejo vero ter moč molitve. Tako so se tudi tri dekleta iz župnije Hrpelje-Kozina s katehistinjo in voditeljico Jano Barba podale na pot odkrivanja novih molitvenih načinov.

Srečevale so se enkrat tedensko, navadno v nedeljo po maši. Na začetku delavnice so si najprej izmenjale nekaj besed, dogodivščin in kako jim je Jezus pomagal pri vsakdanjem delu. Pogovoru je sledilo branje izbranega odlomka iz Svetega pisma, ki povzema temo delavnice. Zatem je bila na vrsti kateheza Ignacija Larranaga, ki jo je podala voditeljica. Delavnica se je končala z molitvenim načinom, ki je tisti dan na vrsti. Deset delavnic, kolikor je v celoti vse trajalo, ima različno vsebino, struktura pa ostaja enaka.

Nove načine molitve so dekleta implementirala v vsakdanje svete pol ure. To je čas za umiritev in molitev na način, ki so se ga tisti teden učile, ter branje odlomkov iz Svetega pisma. V duhovni dnevnik pa so si tudi izpisovale stavke iz Svetega pisma, ki so jih nagovorili. Ti so jim pomagali kot oporne točke za pogovor pri naslednjem srečanju ter spodbudili razmišljanje o veri in sebi.

Ob zadnjem srečanju so poskušale živeti puščavo. Vsaka je prejela list z navodili, kako naj bi dan potekal. Dekleta so brale Sveto pismo, se pogovarjale z Gospodom in občudovale prečudovite vrtove bratov Kapucinov v Vipavskem križu.

Ena od udeleženk nam je zaupala: “Izkušnja vseh desetih delavnic je bila zame nekaj novega in točno to, kar sem iskala. Priporočam jo vsem mladim, ki se, tako kot me tri, še iščete v molitvi in veri. Delavnica mi je odprla nov svet krščanstva, ki ga do tedaj nisem poznala, pokazala mi je, da molitev ni samo tisto, kar je napisano in nam vsem že poznano, pač pa tudi to, kar čutimo, vidimo in slišimo, ko smo z Bogom.”

Preberi tudi

Učenja ni nikoli konec

Kristjani in družba

Vsi smo v istem čolnu

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme