Tudi tokrat je bila v ospredju kakovost

Piše: Kat

Četrta izvedba modnega dogodka Projekt D

Semeniški ulici se je v četrtek, 18. aprila, začela četrta izvedba Projekta D: tokrat je svoje delo predstavilo šest modnih oblikovalcev in obrtnikov iz Slovenije in FJK. Organizatorki projekta, fotografinja Dominique Pozzo in blogerka Dragana Radošević, sta letošnjemu tridnevnemu razstavnemu salonu dali naslov Moda Nexus – ime sta spremenili, cilj projekta pa ostaja isti, to se pravi: mreženje, sodelovanje, tkanje vezi med modnimi ustvarjalci, mediji in kupci. Organizatorki se trudita ozaveščati udeležence in javnost, da začnejo kupovati lokalno in razmišljati o trajnosti oblačil in modnih dodatkov s posebnim poudarkom na izbiri materialov.

Obrtnike sta pobudnici projekta tudi letos izbrali na podlagi kakovosti izdelkov. Tokrat se je v prostorih v Semeniški ulici prestavila blagovna znamka SofiaNogard, za katero stoji modna ustvarjalka Mija Curk, diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, ki je po končanem študiju in izpopolnjevanju na Finskem svojo pot začela z oblikovanjem usnjene obutve pri slovenski butični znamki, nadaljevala pa z ustvarjanjem torb in oblačil pod lastno blagovno znamko. Mija Curk ustvarja modne kose, ki se med seboj kombinirajo in dopolnjujejo ter gradijo osebni stil posameznika. Svoj nakit je letos predstavila tudi ustvarjalka Anna Paola, ki je zapustila službo na področju marketinga in komunikacije ter se posvetila ustvarjanju in trženju ogrlic in zapestnic. Njen cilj je ustvarjati originalen nakit za drzne, svobodne ženske. Za izdelki znamke H-unikat pa se skriva Helena Znidaršič iz Šempetra, ki vse izdelke ustvarja ročno, pri čemer vsak kroj za vsako torbo in oblačilo oblikuje sama. Vsak kos tudi sama zašije, kar zagotavlja edinstveno in skrbno izdelavo. Helena ustvarja povsem trajnostno modo, saj uporablja bombaž, viskozo, lan, volno in druge naravne materiale, vedno bolj pa v svoje kolekcije vključuje tudi reciklirane materiale.

Tudi tokrat so bili na prodaj izdelki Goričanke Roberte Gentile, ki ima studio TU&TU na Travniku, novost pa so bila oblačila Sanije Reja. Modna oblikovalka s svojo blagovno znamko redno sodeluje na LJFW (Ljubljanski teden mode), kjer je leta 2019 tudi prejela nagrado WOW za najboljšo kolekcijo. Trenutno je razpeta med Goriškimi brdi in Ljubljano, kjer ima svoj studio. Dominique Pozzo in Dragana Radošević sta v seznam predstavljenih modnih ustvarjalcev tokrat prvič vključili znamko obutve. Čevlje Villamori ustvarja že četrta generacija mojstrov čevljarjev, ki so po rodu iz italijanske dežele Marke, živijo pa v Gradežu, kjer imajo svojo trgovino.

Tudi letos je Projekt D potekal tri dni: v četrtek in petek je bil salon odprt samo za medije, osrednji del dogodka pa je bil na sporedu v soboto, ko so se modni ustvarjalci lahko predstavili javnosti. Tokrat sta pobudnici povabili v goste modno svetovalko Danijelo Manoilov, ki je na srečanju z naslovom Eleganca brez napora spregovorila o najboljših kombinacijah modnih kosov in preprostih trikih za elegantno podobo.

Dogodek je nastal v sodelovanju s SDGZ in javno agencijo Spirit Slovenija pod pokroviteljstvom Občine Gorica ter s podporo Zavoda GO! 2025 in urada za turizem Dežele FJK. Dominique Pozzo in Dragana Radošević nameravata tridnevni modni dogodek še večkrat ponoviti. V naslednjem letu, ko se bo vrstilo veliko dogodkov v sklopu EPK 2025, načrtujeta še druge vrste prireditev, defilejev in tudi srečanj v obliki koktajl sprejemov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme