Tržaška Karitas je odprla dve novi sprejemni središči

Piše: APE

Ob svetovnem dnevu revnih

V nedeljo, 14. novembra 2021, je Cerkev obhajala peti svetovni dan revnih s citatom iz Sv. pisma “Uboge imate vedno med seboj”. Dan revnih je papež Frančišek določil leta 2017. Od takrat se tudi tržaška škofija vsako leto temu posveča. V petek, 12. novembra 2021, sta tržaški škof msgr. Giampaolo Crepaldi in direktor škofijske Karitas Alessandro Amodeo predstavila letošnje pobude.

Cerkev in Karitas se ne zanimata samo za revščino in revne, temveč za vse ljudi. Skrbita za vse potrebne, spoznavata njihovo življenje in ga ovrednotita. Letos je tržaška Cerkev, preko tržaške škofijske Karitas, odprla dva nova sprejemna centra. Prvi, poimenovan po Sari Gasperini, bo namenjen ženskam, otrokom in družinam. Drugi, poimenovan po Alessiu Staniju, bo pa namenjen pribežnikom, ki so v naše kraje prišli po balkanski poti. Msgr. Crepaldi je poudaril pomen poimenovanja teh dveh centrov po Sari Gasperini in Alessiu Staniju, saj sta celo življenje posvetila pomoči drugim.

Tržaška Karitas je skupaj z videmsko, goriško in pordenonsko pripravila tudi raziskavo Le donne migranti: vissuto, differenze culturali, maternità, rapporti con il territorio. Raziskava osvetljuje težave, v katerih se znajdejo ženske, predvsem tujke, v tem času pandemije in socialnih razlik. Razni podatki jasno kažejo, da se ženske z otroki ne znajdejo samo v ekonomskih težavah, temveč tudi v družbenih in socialnih. Z raziskavami in intervjuji so dognali, da ženske najbolj občutijo pomanjkanje določene skupnosti in težko vzpostavljajo družbene odnose. Težko jim je slediti otrokom v šoli, usklajevati delo in družino itd.

V tem obdobju pandemije pa so revni v še večjih težavah. Cerkev in Karitas se vsak dan srečujeta s težavami, ki jih imajo revni. Škof Crepaldi je pozval tudi k bolj razpoložljivemu odnosu do cepilne kampanje. Če se bodo manifestacije v Trstu nadaljevale, bomo vsi nastradali, predvsem pa revni. Nazadnje pa se je prisrčno zahvalil še vsem delavcem in prostovoljcem škofijske Karitas, ki vsak dan posvečajo svoj čas potrebnim.

Spregovorila sta še direktor škofijske Karitas Alessandro Amodeo in dr. Vera Pellegrino, ki je pripravila raziskavo. Amodeo je povedal, da tržaška Karitas vsako leto ob dnevu revnih predstavlja nove pobude. Ponovno je poudaril letošnje odprtje omenjenih sprejemnih centrov, ki bosta vedno spominjala na neskončno dobroto in pomoč, ki sta jo Sara in Alessio namenjala potrebnim. Prisrčno se je zahvalil Veri Pellegrino, ki sicer sodeluje tudi z italijansko Karitas in pozna težave, ki jih imajo revni po celi Italiji. Dr. Pellegrino je še dodala, da so v raziskavi poglobili stanje žensk-priseljenk in njihove vsakodnevne težave, s katerimi se spopadajo.

Preberi tudi

Veliki petek 2021

Kristjani in družba

Veliki petek 2021

02.04.2021
Postna akcija 40 dni brez alkohola

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme