Tičarjev dom na Vršiču praznuje sto let

Ob odprtju 4. avgusta 1912 je bila koča, ki se je takrat imenovala Slovenska koča, pomembna za narodno samozavest. Danes pa v kočo, ki leži na prelazu Vršič, prihajajo predvsem turisti.
Kot je na novinarski konferenci na Vršiču pojasnil Branko Bergant, predsednik Planinskega društva Jesenice, ki od druge svetovne vojne dalje skrbi za Tičarjev dom, so kočo pred sto leti zgradili člani takratne kranjskogorske podružnice slovenskega planinskega društva ob pomoči predsednika Josipa Tičarja, ki je bil oče planinstva v Gornjesavski dolini in soustanovitelj gorske reševalne službe.
Slovensko kočo, ki se je šele po Tičarjevi smrti preimenovala v Tičarjev dom, je 4. avgusta 1912 blagoslovil starosta slovenskega planinstva župnik Jakob Aljaž. Bila pa je protiutež takratni nemško-avstrijski Vossovi koči na Vršiču, ki se danes imenuje Erjavčeva koča. Nemci in Čehi so namreč takrat imeli precej več sredstev, da so tudi v slovenskih gorah gradili planinske postojanke, Slovenci pa so koče gradili predvsem ob velikem zanesenjaštvu in prostovoljstvu.
Leta 1966 je Planinsko društvo Jesenice ob stari koči zgradilo nov sodoben objekt, ponovno pa so morali člani društva za delo poprijeti leta 1975, ko je z vzhodnega pobočja Mojstrovke prihrumel ogromen plaz in porušil velik del objekta. Po opravljeni sanaciji so dom, ki je bil že tedaj priljubljena točka za planince in številne obiskovalce Vršiča, leta 1976 ponovno odprli.
Danes je Tičarjev dom sodobna in dobro obiskana planinska postojanka. Obiskujejo jo predvsem turisti, medtem ko se planinci raje ustavijo v bližnji Erjavčevi koči. Največ je tistih, ki z avtomobili ali motorji prečkajo Vršič ali pa se nanj povzpnejo s kolesom. Kar 80 odstotkov gostov je tujcev. Vendar se večinoma ustavljajo zaradi gostinske ponudbe, medtem ko je nočitev relativno malo. Lani so v Tičarjevem domu, ki je odprt od maja do oktobra in ponuja 70 ležišč, našteli nekaj čez 800 nočitev.
Posebnega praznovanja ob stoletnici Tičarjevega doma Jeseniško planinsko društvo ne pripravlja. “To je namreč povezano z določenimi stroški, trenutno pa ni situacija taka, da bi si lahko privoščili takšno razkošje”, je pojasnil Bergant. V društvu pa se že pripravljajo na nujno investicijo v čistilno napravo, za katero bodo v letu 2013 ali 2014 odšteli od 25.000 do 35.000 evrov.

Tičarjev dom na Vršiču, ki je ena najstarejših in najbolje obiskanih slovenskih planinskih postojank, praznuje stoletnico.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme