Kristjani in družba

Sveti oče ostro nad hinavščino!

Sveti oče ostro nad hinavščino!

Bodimo zares kristjani

V sredo, 2. januarja, je sveti oče imel prvo letošnjo splošno avdienco v avli Pavla VI. in je spet poskrbel, da bomo o njegovih besedah govorili ali pa jih zamolčali, kot to počne večina časopisov, tudi katoliških, žal. In vendar je spet zadel v živo!
“Ljudje, ki hodijo v cerkev, so vse dni v cerkvi in potem živijo in sovražijo druge in jih opravljajo, so pravi škandal, pohujšanje; bolje je, če živiš kot ateist, kot da s svojim življenjem pričaš proti krščanski veri”!
Papež je še dodal: “Kristjan ni nekdo, ki si prizadeva biti boljši od drugih. Ve, da je grešnik kot vsi ostali. Kristjan je enostavno človek, ki se zaustavi pred novim gorečim grmom, pred razodetjem Boga, ki ne prinaša uganke o neizgovorljivem imenu, ampak ki pravi svojim otrokom, naj ga kličejo z imenom Oče, naj se pustijo prenoviti njegovi moči in naj odsevajo žarek njegove dobrote za ta svet, ki ga tako zelo žeja, ki tako zelo čaka na dobre novice”.
Po objavi te vesti smo spet ugotovili, kar že dolgo opažamo, to namreč, da nekateri katoliški mediji ne navajajo v celoti besed svetega očeta, ampak jih večkrat po svoje interpretirajo, omilijo, napišejo, kot se jim zdi po njihovi uvidevnosti prav.
Tudi tokrat je bilo tako, žal.
Vsem na očem je dejstvo, da ima papež Frančišek zaradi svojega prizadevanja, da bi prenovil Cerkev, predvsem pa rimsko kurijo, velike, pravzaprav velikanske težave, nekateri mu nasprotujejo javno, veliko več pa jih je, ki hinavsko delujejo proti njemu zahrbtno. In zato se ne smemo čuditi nad dejstvom, da sta prav ob koncu leta odstopila direktor in namestnica direktorja Tiskovnega urada Svetega sedeža. Papež Frančišek je namreč v ponedeljek, 31. decembra, sprejel odpoved direktorja in namestnice direktorja Tiskovnega urada Svetega sedeža Grega Burka in Palome García Ovejero in imenoval za direktorja ad interim Tiskovnega urada Svetega sedeža Alessandra Gisottija, dosedanjega koordinatorja za družabna omrežja Dikasterija za komunikacijo. Burka in Ovejerovo je imenoval sveti oče leta 2016. Papež Frančišek pa je pred koncem leta tudi imenoval dr. Andrea Torniellija za uredniškega direktorja Dikasterija za komunikacijo in prof. Andrea Monda za odgovornega urednika časnika L’Osservatore Romano. Vse te spremembe pričajo o tem, kako zahtevno delo ima papež Frančišek pri prenovi Cerkve. Paolo Ruffini, direktor Dikasterija za komunikacijo, je ob teh imenovanjih dejal: “Imenovanje uredniškega direktorja in novega direktorja časnika L’Osservatore Romano sta dva pomembna koraka v procesu reforme vatikanskih medijev, ki mi ga je pred nekaj meseci zaupal sveti oče z imenovanjem za prefekta Dikasterija za komunikacijo.
Pripeljati do enosti pluralnost jezikov in da se pri tem ne izgubi ničesar od njihovih posebnosti, je naloga, ki nam je vsak dan zaupana. Njen vzvišeni izvor pa je za vsakega, ki kot mi v nekem smislu izvaja obrtniško delo, v prvem pismu sv. Pavla Korinčanom: “Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh” (1Kor 12,6).
Andrea Tornielli in Andrea Monda imata skupno to, da sta časnikarja, ki gledata onkraj videza stvari in znata usklajevati pluralnost jezikov, značilna za naš čas, z enostjo misli in oseb, ki znajo poglobiti in znajo poslušati”.
Ob koncu tega skromnega zapisa moramo dodati še podatek, da sta odstopa vzbudila veliko ugibanj, komentarjev in tudi natolcevanj, predvsem pa sta prišla v času, ki je še posebej pomemben za Cerkev, sveti oče bo namreč februarja v Rimu gostil predsednike škofovskih konferenc z vsega sveta, da bodo skupaj in medijem na očeh spregovorili o škandalu, pohujšanju ter zločinskih grehih pedofilije v Cerkvi. Prav tako pa bo papež Frančišek kmalu šel v Panamo na Svetovni dan mladih, kot bo tudi obiskal Združene arabske emirate.
Sveti oče pa je pred kratkim javno pohvalil vse tiste časnikarje, ki so razkrili spolne in pedofilske škandale v Cerkvi, in se jim zahvalil ter zelo jasno povedal, da se morajo take spolne zlorabe vedno in povsod prijaviti sodstvu.
Morda tudi zato lahko razumemo, zakaj nas papež Frančišek vsako nedeljo znova po angelskem češčenju prosi, naj molimo zanj.
JUP

12.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!