Sveča v vetru in spomin na življenje

Piše: Primož Krečič

Znamenje z globokimi pomeni

Vsak, kdor pozna veter in svečo, ve, da sveča težko gori v vetru in da jo veter ugasne. Ponekod naredijo poseben obod okoli sveče, da zavarujejo njen plamen. Podoba sveče v vetru se nanaša na življenje mnogih sodobnikov.

Veter in sveča sta močna simbola. Sveča je sredstvo za svetlobo, da razsvetli prostor in prinese toplino. Ko použiva samo sebe, daje svetlobo in toplino drugim, da se počutijo prijetno in vidijo prostor pred sabo. Sveča je znamenje življenja, ki gori in se prebija skozi različne okoliščine. Doživlja mirne in plodne čase, pa tudi nasprotovanje in ovire. Prižgejo jo pri rojstvu, naši predniki so pravili, da se z vsakim rojstvom prižge nova zvezda na nebu in sveti v temini sveta. Svečo prižgemo pri pomembnih življenjskih dogodkih, sveča pri krstu, sveče so na tortah ob rojstnih dnevih in obletnicah, prav tako jo prižgejo pri umiranju človeka in njegovem pogrebu. Sveča na grobu pomeni živ spomin na človeka. Marsikateri skrivnostno doživljani dogodek se odvija ob svečah, sveče dajejo posebni čar času in dogajanju.

V sodobnem času je nastala pomenljiva pesem Candle in the Wind, v kateri Elton John poje o ameriški pevki in manekenki Marilyn Monroe. Govori, kako je postala slavna in pomembna, obenem pa se je soočala s stiskami in umrla mlada, še preden bi lahko dosegla vrhunec svoje ustvarjalnosti. Sveča v vetru govori o njenih uspehih, veličini in obenem krhkosti, v kateri je nekaj časa kljubovala in se zlomila. Elton je to pesem predelal leta 1997. Ta popravljena verzija je služila kot poklon princesi Diani ob njenem nenadnem odhodu. Elton je bil njen tesni prijatelj in ga je Dianina smrt hudo prizadela.

Natalija Verboten je napisala pesem s podobno vsebino Kot sveča v vetru. Pevka govori o bolečini ob izgubi drage osebe in grenkobi ter nezaceljeni rani. Pravi: “Ugašam, plamen ne gori, kot sveča v vetru, mene več ni.” In to še enkrat ponovi. Težko je živeti brez drage osebe in napolniti praznino, pomiriti spomine in občutke. In vendar je to potrebno. Ta napor se odvija kot plaho in obenem pogumno plamenenje sveče v vetru. Včasih je za to potrebno tudi daljše obdobje. Podobno velja s prižiganjem sveč ob spominu na pokojne. Urednik Jurij Paljk je zapisal svojo izkušnjo, kako se je trudil prižgati sveče na grobovih svojih dragih, pa jih ni mogel zaradi burje. Potem je stopil na vhod vaškega pokopališča in se še enkrat poslovil od oseb, ki jih je nosil globoko v svojem spominu.

Sveča predstavlja način življenja kot darovanja, da je vse dar in da je treba živeti kot odgovor na dar in se darovati, da to odmeva tudi v razmišljanju, čutenju, kulturi. Ko se použijemo za druge, jim svetimo. Kaj pomenijo take osebe v družini in družbi? Družina, ki ima eno tako “svečko”, ima velik zaklad.

Globok simbolični pomen sveče predstavi hvalnica sveči na velikonočno vigilijo. Kristus, ki se je podaril do konca, sedaj sveti s svojo poveličano človeškostjo. Zato poje hvalnica, naj sveča, ki je delo marljivih čebel, gori na to veliko noč brez pojemanja, naj bo prijetna Gospodu in se prelije v nebeško svetlobo, ki nikoli ne zaide. Sveče tudi prižigajo pred svete podobe, da predstavljajo živo podobo osebe, ki je naslikana.

Duhovnost odpira ljudi k luči. Ko doživljamo toliko teme in črnogledosti, sveča predstavlja milost in upanje, razsvetljuje prostor in stvari, da se veselimo njihove lepote in urejenosti. Tudi ljudje moramo postati luči in svetilke drug drugemu. Tako bo prišlo v ospredje tisto, kar sveti in povezuje. To toplino in svetlobo naj začutijo otroci v najbolj rosnih letih, naj preganja osamljenost in razočarana umikanja, da se bodo ponovno odprli odnosi in bomo svetili drug drugemu. Vsak plamenček je vreden, tudi tisti, ki se komaj še bori. Treba ga je okrepiti z novim voskom in oljem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme