Suns Europe Istàt v polnem zagonu

Piše: Mch

Festival umetnosti

Furlanija je vsako leto prizorišče zanimivega festivala umetnosti v manjšinskih jezikih Suns Europe. Na njem nastopajo posamezniki in skupine, ki so odraz sveže ustvarjalnosti jezikovnih, narodnih ali etničnih skupnosti, ki pretežno naseljujejo obmejna območja stare celine. Kot znano, v Evropi živi približno 50 milijonov ljudi (14 % celotnega prebivalstva), ki vsakodnevno uporabljajo jezik, ki je drugačen od uradnega jezika države, v kateri prebivajo.

Suns Europe izpostavlja pomen gojenja identitete tudi na umetniški ravni. Organizatorji se vsako leto znova trudijo, da bi na festivalu predstavili najboljša glasbena, filmska in književna dela v manjšinskih jezikih. Poudarek je na izvirni sodobni ustvarjalnosti.

Glasbeni nastopi, ki se v okviru festivala poleti in jeseni odvijajo v raznih krajih furlanske ravnine, so na visoki ravni. “Gre za ponudbo inovativne glasbe, ne folklore,” poudarjajo organizatorji. Festival privablja veliko poslušalcev. Ker pa gre za prikaz glasbe v manj razširjenih jezikih, o festivalu mediji malo ali sploh ne poročajo. “Kulturno ustvarjanje v manjšinskih jezikih mora biti vitalno. Ta cilj zasledujemo na festivalu. Z njim skušamo prispevati k temu, da bo Evropa res združena v različnosti,” izpostavljajo organizatorji.

V teh tednih se odvija poletna turneja festivala umetnosti v manjšinskih jezikih Suns Europe Istàt. Julija so na sporedu trije koncerti, avgusta štirje in septembra en koncert. Minuli četrtek je v tem okviru v Krminu nastopil mladi furlanski duo Rivocs, ki črpa navdih za svoje glasbeno ustvarjanje v naravi. V nedeljo, 23. julija, se je v Lavarianu blizu Vidma občinstvu predstavil galicijski kitarist in vokalist Juan Arca, ki pri svojem izvajanju rafinirani jazz združuje s klasično in pop glasbo. Zadnji julijski koncert bo na festivalu prišel na vrsto v petek, 28. julija, ko bo v Romansu nastopil baskovski reggae dub duo Ziztada & Rlantz. Vsi koncerti, ogled katerih je prost, se na festivalu pričenjajo ob 21. uri.

Na nastanek festivala, ki so ga začeli prirejati leta 2009 v Vidmu, je nedvomno vplival Radio Onde Furlane, ki v furlanski prestolnici deluje že več kot 50 let. Radijska postaja predvaja sporede in glasbo skoraj izključno v furlanskem jeziku. Suns Europe prireja zadruga, ki je založnica radijske postaje, s podporo deželne agencije za furlanski jezik – Arlef, ministrstva za kulturo, dežele FJk, videmske občine, inštituta Basco Etxepare ter drugih javnih in zasebnih tako krajevnih kot mednarodnih subjektov.

Festival vsako leto prispeva k temu, da postane Furlanija med njegovim potekom kraj srečevanja umetnikov, jezikov in kultur. Vsaka festivalska izvedba se sklene oktobra z nastopom izbranih in nagrajenih glasbenih izvajalcev v do zadnjega sedeža polnem gledališču Nuovo Giovanni da Udine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme