Dežela FJk

Štiristokrat odprli Okno na Slovence

Štiristokrat odprli Okno na Slovence

Na Radiu Spazio oddaja za Benečijo, Rezijo in Kanalsko dolino

V soboto, 19. marca, je radijska postaja videmske nadškofije Radio Spazio odprla že štiristokrat Okno v Benečijo. Ta oddaja je namenjena vsem Slovencem v videmski pokrajini in je šla prvič v eter 21. junija 2008. Od tedaj dalje je na sporedu vsako soboto ob 21. uri, ponovitev pa je vsako nedeljo ob 21. uri.
V oddaji, ki traja približno 50 minut, je pregled o tem, kar se lepega in manj lepega dogaja med Slovenci v videmski pokrajini, tako v Benečiji kot v Reziji in Kanalski dolini. Gre za novice, komentarje in pogovore. Veliko časa je posvečenega domači glasbi. Predvajajo predvsem skladbe s Sejma beneške pesmi, da bi ne šle v pozabo. Saj so veliko bogastvo in kažejo, kako so ustvarjalni naši ljudje na glasbenem področju.
Oddajo vodi Ezio Gosgnach. Sodelujejo Larissa Borghese, ki vsak teden pripravlja pregled dogodkov v Benečiji in okolici, Luigia Negro, ki govori o tem, kar se dogaja v Reziji, in Luciano Lister, ki predstavlja najzanimivejše novice iz Kanalske doline. Vsakokrat je tudi pogovor s kakšnim gostom o aktualnih temah.
Oddaje Okno v Benečijo ne poslušajo samo ljudje, ki žive tu pri nas, ampak tudi izseljenci. Kdor zamudi oddajo v soboto in v nedeljo zvečer, jo lahko dobi na spletu in posluša, kadar želi.
Ideja o informativnem oknu za Slovence v videmski pokrajini je prišla od ljudi, ki delajo in sodelujejo pri petnajstdnevniku Dom, kulturnem združenju Blankin in zadrugi Most. Že vrsto let ima Radio Spazio od ponedeljka do petka lepe oddaje v sloveščini, ki jih pripravlja skupina kulturnih delavcev iz Gorice, zato so pomislili, da bi bilo lepo, ko bi imeli Slovenci iz Benečije, Rezije in Kanalske doline svojo oddajo v soboto in nedeljo.
Ime so prevzeli od oddaje za Benečane, ki je bila na Radiu Opčine v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Med ustanovitelji in stalnimi sodelavci je bil tedaj tudi nepozabni kantavtor Keko Bergnach.
Radio Spazio pa je informativnega značaja in je edina postaja, ki ima oddaje v italijanščini, furlanščini, slovenščini in nemščini.
Okno v Benečijo je na frekvenci 103.7 v Vidmu in spodnji Furlaniji, 103.9 v osrednji Furlaniji, 97.4, 91.0 in 103.6 v Karniji, 95.7 v Kanalski dolini, 98.2 v Železni dolini in 97.5 ter 91.9 na Goriškem.
V Nediških dolinah se sliši samo v nekaterih krajih v dolini. Po spletu na naslovu www. radiospazio103. it pa se oddaje lahko poslušajo ne le v Benečiji, temveč po vsem svetu.
U. D.

07.04.2016

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!