SSG z vami

Digitalna sezona Slovenskega stalnega gledališča se veča in se širi tudi geografsko. Po uspešnem začetku s Cankarjevimi Hlapci, bo v petek, 10. aprila, na sporedu praznični bonus izven rednega programa. Da bi gledališče izražalo bližino vsem obiskovalcem tudi ob pričakovanju Velike noči, bo ob 18. na sporedu na facebook strani predstava Juda Lot Vekemans.

Delo nizozemske avtorice, ki ga je SSG predstavilo v slovenski praizvedbi s prevodom Mateje Seliškar, ponuja nenavaden pogled na zgodbo svetopisemskega izdajalca. Avtorica prestopi iz mitologije v zgodovino in v svetopisemsko pripoved, problematizira sodbo in ne izbriše greha, se ne spušča v teološke razprave, temveč opazuje človeško plat zgodbe in poglablja temo neizogibne “krivde”. Dramsko besedilo prikazuje svetopisemska dejstva, ponuja možne odgovore na nezapisana poglavja in nazadnje prepušča mnenje vsakemu gledalcu. Režiser Igor Pison in igralec Primož Forte sta delala na postopnem vstopanju igralca v lik s preobrazbo, ki se razvija od začetka do konca predstave. Glasba in kostumi črpajo iz pop kulture, scene je podpisal Marjan Kravos.

V nedeljo pa bo prišlo do spremembe v predvidenem programu »SSG Z VAMi«, saj se bo tržaško gledališče na velikonočni dan vključilo v mrežo severnovzhodnih gledališč »Una stagione sul sofà – Sezona na kavču«, v sinergiji s Stalnim gledališčem FJK Il Rossetti.Ob 18.00 in ob 20.00 bo namreč na sporedu dvojna jezikovna različica koprodukcije Grozljiva lepota po besedilu Marka Sosiča. Gre za predstavo o soočanju človeka z izzivom velike strasti kot je alpinizem. Poleg izvirnosti vsebine, jo zaznamuje tudi posebnost oblike, saj ima dvojno zasedbo in dvojno jezikovno različico: v slovenski verziji igrajo Maruša Majer, Primož Forte in Tadej Pišek, v italijanski (besedilo je prevedla Laura Sgubin) Lara Komar, Riccardo Maranzana in Filippo Borghi. Tema predstave je alpinizem, s svojimi živjenjskimi in filozofskimi vprašanji, ki jih mojstri plezanja postavljajo vsakič, ko se v višini soočajo z večnostjo narave in z lastno minljivostjo. Besedilo Marka Sosiča v priredbi Žanine Mirčevske je nastalo na osnovi svobodne interpretacije podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov Emilia Comicija, Enza Cozzolina in Tiziane Weiss. Most med poetično dimenzijo teh idealov in realnostjo usodne strasti je postavil režiser in koreograf Matjaž Farič, ki ponuja emocijsko nabito branje tudi skozi fizično izražanje igralcev, ki se v predstavi preizkušajo v simulaciji plezanja in epskih vzponov, kar daje njihovim kreacijam poseben čar in avtentičnost.

Spletni dogodek spada v platformo stalnih gledališč iz Veneta, Bocna in Trsta, kar pomeni, da bosta obe predstavi na voljo ne samo na socialnih omrežjih, a tudi na spletnih straneh sodelujočih gledališč. Ta konec tedna v znamenju “Sezone na kavču” se bo začel v petek, 10. aprila, ko bo ob 20.00 na sporedu predstava Ciò che non si può dire. Il racconto del Cermis Pina Loperfida. Uprizoritev gledališča v Bocnu je angažiran monolog o tragediji iz leta 1998, ko je ameriško letalo presekalo vrvi žičnice v dolini Fiemme. V soboto ob 20.00 bo sledilo Stalno gledališče iz Veneta z beneško komedijo I Rusteghi(Grubijani) Carla Goldonija v režiji Giuseppeja Emilianija.

Nedelja pa bo kot rečeno v znamenju sodelovanja tržaških gledališč: ob 18.00 bodo gledalci spoznali Grozljivo lepoto, ob 20.00 pa predstavo Paurosa bellezza.  Vse objave SSG bodo 48 ur na voljo na spletu in na socialnih omrežjih. 

www.teaterssg.com

JUDA - Bonus predstava digitalne sezone za praznike / Sprememba v nedeljskem programu zaradi vstopa SSG v platformo severnovzhodnih gledališč SEZONA NA KAVČU!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme