Spodbuda, da bi delovno pot iskali na našem območju

Piše: Svetlana Brecelj

SDD, SDGZ in Servis Podelitev nagrad zaslužnim študentom

Letošnje podeljevanje nagrad Mihaela Flajbana, Irene Srebotnjak in inženirja Marka Stavarja je potekalo na interaktiven način. Minuli petek so se v prostorih Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) občinstvu predstavili mladi nagrajenci. Pogovor z njimi je vodila prof. Mateja Počkaj in jim postavila vprašanja o njihovem študiju.

Nagrajevanje so podprli Slovensko dobrodelno društvo (SDD), Slovensko deželno gospodarsko združenje (SDGZ) in podjetje Servis. Predsednik SDD-ja Ivo Jevnikar je na slavnostnem večeru vsem nagrajencem čestital za njihov uspeh in pojasnil, da je bila komisija pozorna, ali sodelujejo v narodni skupnosti. Obenem je poudaril, da gre le za manjši denarni prispevek za marljivost in študijski uspeh. Deželni predsednik SDGZ-ja Robert Frandolič pa je pojasnil, zakaj je njihovo združenje nagradilo prisotne študente: “Mladi naj ostanejo pri nas in se ne izselijo. Denarno priznanje je le manjša spodbuda, naj se nagrajenci marljivo učijo in ostanejo na našem ozemlju.” Davorin Devetak je v imenu podjetja Servis dodal, naj se mladi v primeru potrebe obrnejo k njim za pomoč. “Z veseljem jim bomo pomagali,” je zagotovil.

Flajbanovo nagrado so letos prejeli Maks Skerk, Sebastjan Pieri, Alex Cecon Bogatec, Nataša Vidonis, Renee Starich in Cheyenne Zagar. Zanimivo je, da se letošnji nagrajenci ukvarjajo z zelo različnimi področji, in sicer s fiziko, menedžmentom, statistiko, pedagogiko in varstvoslovjem. Vsakdo izmed njih upa, da bo v svoji delovni stroki čim bolj uspešen: “Želim si postati taka učiteljica, kot sem si jo kot otrok želela,” je priznala nagrajenka Renee Starich, študentka smeri Razredni pouk na Pedagoški fakulteti v Kopru.

Nagrado Zlatnik so letos po besedah prof. Počkaj prejeli štirje perspektivni kandidati, in sicer Jan Pohlen, Petra Devetak, Ivan Devetak in Nikol Usai. Nekateri izmed njih so diplomirali na goriškem liceju, drugi pa na tržaških višjih srednjih šolah. Univerzitetni študij so nadaljevali na bližnjih univerzah v Trstu, Novi Gorici in Kopru, zadnja kandidatka pa se je zaradi študija preselila v Lombardijo.

Sledila je podelitev nagrade inž. Marka Stavarja, za katero se je prijavilo kar šestnajst univerzitetnih študentov. Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali inž. Stefano Reggente, inž. Tereza Stavar, inž. Peter Sterni, prof. Sara Superina in dr. Davorin Devetak, je izbrala tri kandidate, kljub temu da razpis predvideva samo dve nagradi. Ustanoviteljem so namreč predlagali in dosegli, da so letos podelili dodatno nagrado. Letošnji nagrajenci so študent 1. letnika doktorskega programa iz geometrije na Univerzi Paris-Saclay Vanja Zulliani, študent 1. letnika doktorskega študija na visoki šoli SISSA v Trstu Rudy Skerk in študent 2. letnika magistrskega študija strojništva na Politehniki v Milanu Alexander Gabriel Harej. Slednji je sodeloval pri načrtovanju in izdelavi posebnih športnih jadrnic skiff iz alternativnih materialov: “Izkušnja je bila zelo dragocena, saj je to bila praktična uresničitev tega, kar smo se naučili na univerzi,” je priznal nagrajenec Alexander Gabriel Harej.

Zadnjo nagrado v spomin na Ireno Srebotnjak pa je prejela flavtistka Melanie Imperia, dijakinja 4. letnika zavoda Jožef Stefan v Trstu in študentka drugega letnika univerzitetnega študija na konservatoriju Cesare Pollini v Padovi: “Zaradi šolskih in glasbenih uspehov so ji podelili status dijakinje glasbenice. Nagrajenka se poleg obiskovanja pouka na višji srednji šoli večkrat tedensko vozi na lekcije flavte v Padovo,” je pojasnila prof. Počkaj.

Petkovo nagrajevanje je obogatil kitarist in gojenec Glasbene matice Gabriel Možina iz razreda prof. Marka Ferija. Ob koncu večera pa je sledil manjši prigrizek ob pobudi Okusi Krasa, za katerega je poskrbel tržaški Bar X. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme