Socialna akademija v Slomškovem domu

V dvorani Slomškovega doma je namreč Socialna akademija v sodelovanju z domačo župnijo priredila kulturni večer, ki sodi v sklop t.i. Socialnega tedna. Akademija ga v Sloveniji prireja že četrtič, za razliko od večine drugih držav, kjer so Socialni tedni tradicionalno prisotni, poteka po vsej državi, saj prireditelji želijo spodbujati dogodke zlasti na krajevni ravni.

To tudi v zamejstvu, saj “se v Ljubljani in osrednji Sloveniji premalo zavedamo skupnih korenin in večkrat pozabljamo na t.i. zamejski prostor”, nam je povedala Mojca Perat, namestnica direktorja Socialne akademije Mateja Cepina. Peratova je predstavnica mlajše generacije, njena funkcija v vrhu organizacije pa priča o temeljnem načelu Akademije, ki zagovarja zlasti v duhu letošnjega gesla Socialnega tedna medgeneracijsko izmenjavo izkušenj. Geslo niza poud, ki je ta teden ponuja občinstvu širom po Sloveniji vrsto prireditev in okroglih miz ter seminarjev zlasti na družbeno-kulturno temo, je bil prav Kdo daje, kdo prejema? “Danes žal izgubljamo vez med starejšimi in mlajšimi: generacije srednje starosti pa so tudi dejansko ločene od prvih in zadnjih življenjskih obdobij. Prepričani smo, da z deljenjem izkušenj lahko postanemo močnejši. Naša želja je prispevati k nastanku odprte družbe, v kateri veze in poznanstva ne bodo edina pot do novih priložnosti. Skupno razmislimo o porazdelitvi bremen med generacijami, predvsem pa začnimo razmišljati o tem, da smo na življenski poti soodvisni drug od drugega.” Gre navsezadnje za vprašanje odgovornosti, oziroma soodgovornosti pri kovanju družbe, ki naj temelji na vrednotah cerkvenega družbenega nauka in občutku pripadnosti.
IG

Utrinka širšega gibanja Socialne akademije, to je nevladne organizacije, ki si na Slovenskem preko izobraževanja, raziskovanja in kulture prizadeva formirati mlade in odrasle za družbeno odgovorno delovanje, je bila v četrtek, 20. septembra, deležna tudi skupnost župnije Svetega Križa nad Trstom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme