To soboto sv. maša ob 100-letnici smrti duhovnika Blanchinija

V župnijski cerkvi v Špetru

V soboto, 27. novembra 2021, ob 18.30 bo v župnijski cerkvi v Špetru sv. maša ob stoletnici smrti duhovnika Eugenija Blanchinija. O liku, življenju in delu tega znamenitega Benečana bosta spregovorila teolog msgr. Marino Qualizza in predsednik združenja don Eugenio Blanchini, univerzitetni profesor Igor Jelen.

Eugenio Blanchini, rojen leta 1863 v Bijačah v občini Podbuniesac, je bil posvečen v duhovnika leta 1885. Po nekaj letih duhovnega pastirstva v Benečiji (v Montenarah, Arbeču in pri Štuoblanku) so ga premestili v Videm, kjer je deloval v sirotišnici Tomadini in bil od leta 1899 župnik pri sv. Juriju (San Giorgio Maggiore), v mestni četrti, ki so jo naseljevali skoraj izključno najrevnejši sloji.

Da bi izboljšal življenjske pogoje svojih župljanov je začel širiti moderne kriterije za poljedeljstvo in obljavljal dela o metodi Solari (Videm 1897), zadružnih mlekarnah in delavskih društvih. Leta 1903 je v Vidmu ustanovil prvo delavsko hranilnico in posojilnico. Veliko je deloval tudi na področju izseljenstva: bil je soustanovitelj ljudskega tajništva “Segretariato di popolo” (1901), pri misijonarjih izseljencev je ustanovil Družbo sv. Rafaela; večkrat je tudi sam obiskal izseljence v Sloveniji, Avstriji in na Bavarskem ter zanje organiziral posebne urade. Objavil je nekaj del o izseljenski problematiki. Zelo si je prizadeval za vzgojo in izobraževanje zapuščenih otrok. Ustanavljal je rekreativna središča za fante in dekleta, ki jih je obiskovalo na stotine mladih ljudi iz vsega mesta, in dekliško poklično šolo, ki so jo po njegovi smrti poimenovali po njem.

Vedno je bil povezan s svojo zemljo in s slovenskimi sobrati. Leta 1901 je objavil brošuro La Slavia o ekonomskih in socialnih problemih v Benečiji, v kateri je spodbujal prebivalce dolin, naj poljedelske dejavnosti modernizirajo in naj bolj gojijo zadružništvo. “V zavesti, da gre za očitno krščansko, potrebno in civilno dejanje, bi morali vsi kupe Slovenci izgnati iz svojih vasi zastarele navade atomiziranega in malenkostnega življenja, ki jim jemljejo moč, ter vzdigniti nadse zastavo z napisom: Krščanska povezanost in racionalno delo. Naprej, vedno naprej. Excelsior. Živjo Slovenci!” je sklenil.

Gospod Eugenio Blanchini je umrl 11. marca 1921.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme