Slovenski tržaški romarski izlet v Kamnik

Piše: Žarko Škerlj

Več kot šestdesetletna tradicija

Verjetno mnogi veste, da se vera izraža na več načinov. Poleg vsakdanje molitve, obiska svete nedeljske maše in prejemanja zakramentov so k veri vedno spadale tudi procesije in romanja.

Že nad 60 let se tako slovenski verniki s tržaške škofije za praznik osvoboditve (25. april) odpravljamo na t. i. spomladanski izlet. Letos nas je bilo le nekaj nad 110 po številu, pred dvajsetimi ali tridesetimi leti pa tudi do osem ali deset avtobusov ali še več. Na prvem avtobusu so bili izletniki iz Boljunca, Bazovice, s Proseka in Kontovela. Na drugem pa predvsem verniki iz mesta in Repentabra.

Skupno sveto mašo je v prelepi Marijini cerkvi vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je zadolžen za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ob njem nas je bilo sedem tržaških duhovnikov ter diakon. Za orglami je petje pevk in pevcev na koru, ki smo jim pomagali vsi zbrani, spremljala Marija Canciani.

Udeleženci z obeh avtobusov smo imeli kosilo v lepi dvorani Gostilne Repnik v Vrhpolju pri Kamniku. Romarji na prvem avtobusu smo si takoj po maši ogledali znamenitosti Kamnika, še posebej velja omeniti nekatere starejše stavbe: rojstno hišo generala Maistra, božji grob v frančiškanski cerkvi in še nekatere druge umetnine največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Vse te umetnine in cerkev v Stranjah so si ogledali tržaški romarji na drugem avtobusu po kosilu, mi s prvega avtobusa pa torej že prej. Popoldne smo šli še na ogled lepih dreves in razstavnega cvetja v botanični vrt Arboretum. Veselja in petja na avtobusu seveda ni manjkalo.

Vesela družba se je zadovoljna vrnila domov malo pred deveto uro zvečer in izrazila željo, da bi se poleti znova odpravili kam na izlet. Iskrena hvala vsem za sodelovanje in udeležbo.

Preberi tudi

Delati od doma!

Kristjani in družba

Delati od doma!

05.05.2024
Več kot samo glasbeni večer

Goriška

Bog poišče tiste, ki ga iščejo

Kristjani in družba

Tečaj priprave na sv. zakon

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme