Slovenska karitas do sedaj zbrala 4.363.252,08 evrov

Fotografije: STA

Prva humanitarna finančna pomoč je bila namenjena za najnujnejše pripomočke

Slovenska karitas je do sedaj zbrala 4.363.252,08 EUR prispevkov posameznikov, podjetij in ustanov, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Karitas je v tem tednu končala prvo fazo humanitarne pomoči za gospodinjstva, prizadeta ob poplavah in drugih nesrečah, ki so jih povzročile obilne padavine. Škofijske karitas so na osnovi prejetih prošenj 3104 prizadetih gospodinjstev pomagale v obliki vrednostnih bonov in nakazil na njihove transakcijske račune. Skupna vrednost finančne pomoči Karitas je znašala 1.238.000 EUR. Pomoč na gospodinjstvo je znašala od 100 do 1000 EUR, odvisno od obsega prizadetosti in okoliščin. Večino gospodinjstev so voditelji župnijskih karitas in prostovoljci predhodno tudi obiskali oz. se z njimi srečali pri čiščenju ali pomoči. Prva humanitarna finančna pomoč karitas je bila namenjena za najnujnejše pripomočke in osnovne potrebščine za življenje, ki so jih gospodinjstva izgubila ob poplavah, ter za pripomočke, ki so jih gospodinjstva potrebovala za čiščenje in preprečevanje nadaljnje škode. Celotna finančna pomoč je bila v celoti realizirana iz darov posameznikov in podjetij, zbranih na Slovenski karitas.

Glede na škodo je 406 stanovanj in hiš popolnoma uničenih, kar predstavlja 13 odstotkov vseh gospodinjstev, ki so zaprosile za pomoč na škofijskih karitas. Ta gospodinjstva potrebujejo nadomestno namestitev za daljši čas. 51 odstotkov oz. 1568 stanovanj, v katerih gospodinjstvo dejansko živi, je bilo poplavljenih, potrebujejo sanacijo in je v njih uničena stanovanjska oprema. 1130 gospodinjstvom ali 36 odstotkom prosilcev je poplavilo klet, od tega je imela polovica uničeno infrastrukturo, kot je npr. centralna kurjava, poplavljen avto in drugo večjo škodo. Zaskrbljujoč je podatek, ki so ga župnijske karitas zaznale pri zbiranju prošenj, in sicer da je vsaj četrtina prizadetih gospodinjstev v novejših naseljih zadolženih za svoje osnovne nepremičnine.

V 22 dneh je prizadetim ob poplavah pomagalo več kot 3000 prostovoljcev Karitas. Več kot dve tretjini so jih predstavljali mladi prostovoljci, ki so na delovišča vstopali prek Centra mlade Karitas, ki je deloval v okviru Slovenske karitas, in prek 30 koordinatorjev pomoči Karitas v prizadetih občinah.

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, koda namena: CHAR, namen: POMOČ POPLAVE, sklic: SI00 624.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme