Slavnostno odprtje novega sedeža SSO in Kmečke zveze na Trbižu

Piše: JUP Fotografije: JMP

Danes, v soboto, 21. oktobra 2023, so na Trbižu svečano odprli sedež Sveta slovenskih organizacij in Kmečke zveze, v katerem bosta za obe organizaciji Slovencev v Kanalski dolini in tudi v Reziji skrbela odslej Sandro Quaglia in Claudia Plazota Gerdol. 

Predsednik SSO Walter Bandelj se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so pripomogli, da je do odprtja sedeža prišlo, še posebej deželnemu odborniku Pierpaolu Robertiju, generalnemu konzulu RS Gregorju Šucu in Francu Fabcu, ki vodi Kmečko zvezo, poudaril je tudi: “Sanjal sem in sanjali smo. Te sanje pa so se uresničile. Uresničile pa so se, ker imamo cilje. Cilji pa so dosegljivi, če so ljudje, ki delajo in mislijo v prid skupnosti tega zelenega teritorija.”

Franc Fabec je v svojem nagovoru izpostavil predvsem veselje, da se po sedemdesetih letih, odkar obstaja Kmečka zveza, odpira končno urad tudi v Kanalski dolini. Poleg prisotnih so nagovorili še trbiški župan Renzo Zanette, podpredsednik Deželnega sveta FJk Stefano Mazzolini, v nemščini predsednik Kanalske kulturne zveze Alfredo Sandrini, senatorka Tatjana Rojc je poslala pisni pozdrav , domači župnik  Alan Jacoponi pa je nove prostore blagoslovil v slovenskem jeziku. 

Prisotni so bili tudi župani okoliških občin, deželni svetnik Slovenske skupnosti Marko Pisani, nekdanja ministrica Helena Jaklitsch, diplomat Valentin Inzko in vrsta drugih uglednih osebnosti. 

Na vrhunski ravni je bila tudi kulturna oz. glasbena točka, saj so za prisotne zaigrali Aleš Lavrenčič, Mitja Tull, Sandro in Simone Quaglia.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme