Skupno srečanje ZSŠDI in SŠZ pri ministrici Heleni Jaklitsch

Predstavniki slovenskega športnega gibanja v Italiji in Avstriji so se 31. avgusta srečali z ministrico RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch. Šlo je za skupno predstavitev ZSŠDI in SŠZ, ki je izraz izjemno dobrega in plodnega sodelovanja slovenskih športnikov in športnic ter njihovih krovnih organizacij iz Italije in Avstrije. ZSŠDI sta zastopala predsednik Ivan Peterlin in operativni tajnik Evgen Ban, SŠZ pa predsednik Marjan Velik in tajnik Marko Loibnegger.

“Srečanje z ministrico Jaklitsch je bilo zelo bogato in vsebinsko na nivoju. Iz pogovorov je prišla na dan velika obojestranska želja, da bi to sodelovanje z matico še bolj utrjevali in iskali smernice, v katero smer delati v korist slovenskim ljudem v zamejstvu. Naš šport je obogaten z veliko željo utrjevanja slovenskega jezika in slovenske narodnosti pri mladih, in to skušamo uresničevati prav s sredstvom športa. V tej smeri moramo nadaljevati tudi v prihodnje”, je povedal Peterlin.

“Imeli smo prijetno srečanje. Energija, zagon, srčnost, ki so jih zamejski športniki pokazali na tem sestanku, daje novega elana in zagona tudi nam sodelavcem na uradu. Prva točka, ki so nam jo položili na srce, če lahko tako rečem, je, da v zamejskih strukturah šport ni samo šport. Je pa tisti, ki mladim, otrokom in starejšim generacijam prinaša tudi vpogled v kulturo, v samozavest, vzogojo in vztrajnost v trdem delu. Šport je tudi pomemben element učenja slovenskega jezika, ohranjanja slovenščine in povezovanja mlade generacije med seboj. Vse to pomaga na nadaljnji poti pri ohranjanju vitalnosti naše zamejske skupnosti”, je z veseljem dejala ministrica Helena Jaklitsch.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme