The show must go on

V prejšnjih tednih so se, kot smo poročali, množile odpovedi športnih dogodkov, tekmovanj, nadaljevanja prvenstev. S sklepi v tej smeri zavlačujejo pri nogometni A ligi v Italiji. Skušali bomo razložiti, zakaj.
Predsedniki nekaterih klubov, ki pa predstavljajo izjemo na današnji italijanski nogometni sceni, so že napovedali, da njihove ekipe v sezoni 2019/2020 kakorkoli ne bodo več stopile na igrišče. Splošna usmeritev pa je skušati za vsako ceno spraviti pod streho sezono in dokončati prvenstvo. Kako, je še težko reči, čeprav vsedržavna zveza FIGC in združenje klubov LegaCalcio imata okviren načrt. Zadnje tekme so v italijanski prvi ligi odigrali v prvem tednu marca, do konca manjkata – ob igralnem ritmu enega kroga tedensko – torej polna dva meseca bojev. Izredne razmere v zdajšnji obliki se bodo, kot kaže, končale četrtega maja, ko naj bi moštva uradno začela spet treninge. Govorilo se je o 23. maju kot možnem terminu za ponovni start tekem, zdaj se zdi bolj realno, da bi se pognali z junijem. Navsezadnje so bili nekateri nogometaši tudi sami okuženi s covidom-19 v precej resni obliki, tako da so ta čas šele v fazi prebolevanja viroze.
Zakaj pa je treba po vsej sili končati prvenstvo? Roko na srce, v igri so izjemni finančni interesi, vezani na televizijske pravice. Vsa karavana italijanskega prvoligaškega nogometa prideluje letno promet, ki se suče, tako ocenjujejo, med osmimi in desetimi milijardami evrov. Ideja je ta, da bi igrali na primer ves junij in ves julij in pri tem bi Italijani gledali tekme po televiziji. Še bolj kot prej, ne le, ker so zdaj po prisilnem premoru lačni dvobojev, ampak tudi zato, ker ne bodo mogli sedeti na tribunah stadionov, ki bodo prazni. Podobno nadaljevanje prvenstva načrtujejo tudi s prvo ligo v Sloveniji, kjer je seveda denarja bistveno manj oziroma za državno gospodarstvo sploh ni tako relevanten.
V teh dveh mesecih poletnega nogometa naj bi izpeljali do konca tudi evropska pokalna tekmovanja. Predsednik evropske nogometne zveze, Slovenec Aleksander Čeferin, trdno vztraja pri tem. Tudi tu narekujejo izbire televizijske pravice, zlasti za bogato Ligo prvakov. Končanje sezone, tako ligaške kot pokalne, v neokrnjeni obliki do 31. julija bi obenem uredilo sestavo evropskih pokalov tudi za novo sezono, ki se bo najbrž začela malo kasneje, vseeno pa ne prepozno, saj predvideva na koncu tudi evropsko prvenstvo, ki letos odpade.
V drugih športih, na primer košarki in odbojki, so lahko razmeroma mirne duše predčasno zaprli prvoligaška prvenstva brez dodelitve naslovov, ker je teža omenjenih pravic za predvajanje tekem po televiziji praktično nična. Košarkarji tržaškega Allianza bodo na primer novo sezono začeli v predvidoma povsem isti A1 ligi, kot je bila letošnja, to sezono so pač dejansko izbrisali. Pesaro pa bo imel tako pravico biti na startu v elitni druščini, pa čeprav je letos v 17 nastopih zmagal samo enkrat.

HC

Pri nogometni A ligi zavlačujejo odločitev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme