Seminar presegel petdeset let tradicije

Zveza cerkvenih pevskih zborov – Trst

Tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov letos praznuje 60 let delovanja in poletni seminar za cerkvene pevce in organiste je presegel petdeset let tradicije kot ena njenih najbolj trajnih pobud. Visoka udeležba je tudi tokrat nagradila trud organizatorjev, ki skušajo vsakič ponujati spodbudne novosti, saj je seminar medgeneracijsko srečanje ljudi z različnimi ambicijami in željami. “Ciljamo na povezovanje pevcev in instrumentalistov različnih starosti, zato ohranjamo bistvo dolgoletne tradicije, hkrati pa posodabljamo vsebine z dodatki, ki privabljajo nove udeležence. Odziv je potrdil, da je izmenjava izkušenj dodana vrednost, kot tudi da možnost glasbenega izpopolnjevanja ne pozna starostnih omejitev,” je povedala predsednica ZCPZ Rossana Paliaga.

Lani sta seminar zaznamovala prisotnost mladinske sekcije in tečaj za pritrkovalce, letos pa se je v Termah Zreče pozornost usmerila v vokalno tehniko, program pa je poleg zaključnega nastopa pevcev ponudil še dva koncerta.

Upevanje, vaje po glasovnih skupinah in individualne lekcije je vodila slovenska sopranistka Martina Burger, trenutno ena najbolj iskanih vokalistk v slovenskem in italijanskem zborovskem okolju. Pevka je v duu s pianistko Niko Kovačič izvedla tudi pevski recital v veliki dvorani termalnega centra. Izbrala je raznolik program, ki je prikazal različne stile in načine petja. Občinstvo je očarala najprej glasbena retorika evropskih velikanov, kot so Dowland, Purcell in Vivaldi, v drugem programskem sklopu pa so zazveneli sodobni slovenski samospevi avtorjev, ki so zelo znani tudi zaradi svojih zborovskih del: Mojca Prus, Andrej Makor in Tadeja Vulc. Nazadnje je pevka potrdila svoje pevske sposobnosti s francoskim šansonom, znamenito Gershwinovo Summertime in z arijami iz operet Franza Leharja.

Drugi koncert so oblikovali udeleženci orgelskega tečaja, ki ga je vodil ljubljanski stolni organist, ravnatelj Orglarske šole v Ljubljani in umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije Gregor Klančič. Igrali so Lucija Lavrenčič, Julija Cante, David Biancuzzi, Vinko Skerlavaj, Gabrijel Možina in Borut Štoka. Odlične orgle cerkve sv. Egidija v Zrečah so zazvenele z izborom koncertnih in liturgičnih skladb, dveh obrazov dejavnosti vsakega organista. Program je popestrila še točka za klarinet in orgle, pri kateri je sodeloval Marko Štoka. Številno občinstvo je lahko prisluhnilo tudi Preludiju goriškega skladatelja Emila Komela.

Pozornost do domačih skladateljev je zaznamovala tudi program zbora, ki je pri večerni maši ob zaključku seminarja zapel skladbe Maliča in Quaggiata. Pevci so vadili z dirigentom Bogdanom Kraljem, ki je izbral dvojni program. Posvetni del je obsegal skladbe iz zbirk, ki jih je ZCPZ izdala v svoji dolgi zgodovini in bodo sestavljale osnovo prireditve ob letošnji okrogli obletnici. Sakralna dela pa so se pevci naučili za izvedbo pri maši, ki jo je daroval gospod Peter Leskovar in v kateri so verniki namenili svoje misli in molitve predvsem žrtvam poplav. Župnik je v svojih blagoslovih in besedah pokazal veliko pozornost do tržaških gostov, saj je omenil novega tržaškega škofa, govoril o Jakobu Ukmarju in nekdanjem tržaškem škofu Andreju Karlinu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme