S p. Pedrom Opeko za dostojanstvo Malgašev

Protagonist novega srečanja pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž bo znani slovensko-argentinski misijonar in lazarist Pedro Opeka, ki se v teh dneh mudi v Sloveniji, tokrat pa se bo podal tudi čez mejo in obiskal Gorico.
Srečanje s pogovorom bo v veliki dvorani goriškega hrama v petek, 22. novembra, ob 17.30 do predvidoma 19.30. Časnikar Jože Možina bo s Pedrom Opeko preletel glavne mejnike njegove življenjske zgodbe, ki se je začela v slovenski skupnosti v Buenos Airesu, v Lujanu je bil tudi posvečen v duhovnika. Od leta 1976 pa deluje kot misijonar na Madagaskarju, kjer se je posvetil delu z najrevnejšimi, ki živijo na smetišču glavnega mesta Antananarivo. Zanje je zgradil hiše, šole, cerkve, športne objekte, poiskal jim je delo, se posvetil otrokom, ljudem pa je predvsem vrnil samozavest. V vseh teh desetletjih je pred revščino rešil na desettisoče smetiščarjev, zgradil več vasi, centrov, poslopij. Njegovo delo omogočata humanitarni združenji Akamasoa (Dobri prijatelj) in Antenne Akamasoa, ki se vzdržujejo s prostovoljnimi prispevki.
Delo Pedra Opeke je poznano in cenjeno tudi pri nas, vsak mesec se zbirajo tudi po naših župnijah prostovoljni prispevki. Na večeru, ki se bo nato s Pedrom Opeko nadaljeval z družabnostjo v sosednji telovadnici Mirka Špacapana, bo potekala tudi nabiralna akcija pod geslom “Za dostojanstvo Malgašev”.

Pol ure pred velikim srečanjem (torej ob 17. uri) bo v komorni dvorani KC Bratuž tiskovna konferenca ob prisotnosti goriškega in koprskega škofa ter predstavnikov sodelavcev pri Karitas in misijonskih uradih z obeh strani meje. Srečanji bosta oplemeniteni tudi s simultanim prevajanjem. 

Srečanje v petek, 22. novembra, v KC Lojze Bratuž Gorici želi podpreti prizadevanja znanega misijonarja za boljše življenje ljudi na Madagaskarju

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme