Razstava o prvi svetovni vojni na Krasu

Dne 20. julija so v Centru Škerk (Trnovca 15, Devin-Nabrežina) odprli razstavo “Prva svetovna vojna pri nas”, ki jo organizira novonastalo društvo Hermada – Vojaki in Civilisti. Uniforme, vojaški materiali, granate ter preko 300 povečanih reprodukcij fotografij iz vojnega obdobja je na ogled do 16. septembra 2012 v treh velikih dvoranah centra Škerk, ki so tudi opremljene s klimatsko napravo.
Obiskovalcem bo razstava nudila splošen vpogled na vojna dejstva na Krasu, tako na fronti kot v zaledju, ter bo bolj poglobljeno prikazala nekaj specifičnih tem: porušenje bogatih vasi in kraških zaselkov – Nabrežina in Sesljan sta slovela kot turistična centra, kamnolom je nudil delo do 3600 ljudem; izseljenci iz Krasa, ki so bili premeščeni v avstrijska taborišča – med temi je Wagna postalo zatočišče za 18.500 oseb in je slovenskim otrokom nudilo pouk v materinem jeziku. Doslej neobjavljene fotografije bodo osvetlile tudi zgodovino o bataljonu “Nabresina”, ki so ga sestavljali mladoletni prostovoljci iz vseh večjih mest Habsburškega cesarstva; še neobjavljenih je tudi 19 slik avstroogrske 420-milimetrske obalne havbice, ki so jo od prvotnega namena proti ladjam prilagodili za obleganje: ta je predstavljala največje topniško orožje cesarstva, izstrelki so tehtali do 1.000 kg, in vendar so jo lahko s pomočjo naprav, ki jih je zasnoval Porsche, z lahkoto prevažali in prestavljali. Razstava “Prva svetovna vojna pri nas” želi tudi prikazati dejstvo, da so italijanski topovi z velikim dometom, nameščeni zahodno od Tržiča (33° Raggruppamento artiglieria d'assedio), svoje težke prebojne granate usmerjali na vse, tudi najmanjše zaselke na Krasu tja do Komna in Tomaja. Že od leta 1915 so ti topovi silovito in neprenehano obstreljevali celotno kraško območje, še posebno med 10. in 11. ofenzivo; tako so po vojni vasi Štivan, Medja Vas, Devin, Cerovlje, Mavhinje ostale popolnoma porušene, Nabrežina, Slivno in Šempolaj pa so utrpeli velike škode. Zanimivo je, da se je tudi italijansko letalstvo udeležilo bombardiranja vse od 26. maja 1915: tarče letalskih bomb so bile strateške strukture, med katerimi železniška postaja v Nabrežini. O vsem tem bodo pričale kvalitetne A4 reprodukcije zgodovinskih fotografij.
Fotografsko gradivo bodo spremljali obilo topovskih granat, okrašeni medeninasti tulci, razna vojaška in osebna oprema ter uniforme.
Vse informacije lahko zasledite tudi na spletni strani www. hermada. org. / Predsednik društva Hermada, dr. G. Škerk

Na ogled v Centru Škerk v Trnovci do 16. septembra.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme