Raznovrsten Peterlinov festival zopet navdušil obiskovalce

Trud, vložen v Peterlinov festival, je že na drugem srečanju obrodil sadove. Pot, ki so jo ubrali Slovenska prosveta, Zveza cerkvenih pevskih zborov in včlanjena društva od Devina in Nabrežine preko Opčin, Barkovelj in Boljunca do Mačkovelj v spomin na profesorja Jožeta Peterlina, je pokazala, da se tako mladi kot odrasli z veseljem udeležujejo tovrstnih prireditev, še posebno, če so tako raznolike.
Popoldne je v prostorih Finžgarjevega doma najprej potekala delavnica skupinskih plesov za otroke in starše Zaplešimo skupaj, ki jo je vodila vaditeljica Roberta z Mladinskega doma Boljunec. Kot je povedal tajnik društva Albert Tul, bo letos že drugo leto zaporedoma potekala delavnica plesa, in sicer za starše in otroke v popoldanskih urah, za odrasle pa zvečer. Pozornost je usmerjena na odnos med otroki in starši, tako se mame razvedrijo, otroci pa se zabavajo in preživijo skupaj eno uro. Skupina otrok nastopa nato na domačih prireditvah s koreografijo.
Po plesu so si otroci in ostali radovedneži ogledali otroško gledališko predstavo Zavozlani konci, v kateri nastopajo otroci Tečaja lepe govorice Radijskega odra. Kot je v uvodnem pozdravu razložila režiserka Lučka Susič, “to niso zavozlane nitke, temveč zavozlani konci pravljic. Predstava govori o dečku, ki je v šoli za Bralno značko skušal goljufati, ker ni prebral vse vsebine knjig, ampak le krajše dele. Zato so se tiskarski škrati razjezili in so zmešali vse konce pravljic. Glavni junaki v pravljicah sploh ne vedo, kaj iščejo in kako se bo pravljica končala”. Za tehnično pomoč sta poskrbela Samuel Kralj in Alenka Hrovatin.
Po prvem delu, namenjenem otrokom, so prišli na vrsto mladi, saj se jih je lepo število zbralo na časnikarski delavnici, ki sta jo vodila Jernej Šček in Neža Kravos. Kot je povedal publicist, nekdanji urednik Rasti in voditelj časnikarskega krožka Jernej Šček, “je to bolj neformalno srečanje. V bistvu je vsaka misel, ki jo tako višješolska kot univerzitetna mladina lahko prelije na papir, dobrodošla, saj lahko pišejo brez vsebinske omejitve”. Mladim hočejo pokazati predvsem, kakšno vrednost ima v današnjem času interneta tiskano besedilo in kako je to dragoceno, saj lahko vidiš svoj izdelek v taki obliki, ki ti da zadoščenje. Na srečanju se je poleg piscev, ki redno objavljajo svoje zapise, zbralo nekaj novih obrazov, tudi iz Goriške.
Ob 19. uri se je začel tečaj za pritrkovalce pod vodstvom Matjaža Rustje in Martina Tula; za tečaj se je navdušilo res veliko ljudi, od najmlajših pa do odraslih. Dejstvo je, da so tak tečaj zadnjič priredili leta 2003, nato pa ni bilo več zanimanja zanj. Zveza cerkvenih pevskih zborov je spet dala pobudo in udeležba je res zavidljiva. O teoriji oziroma o zvonu, zvoniku in pomenu figure pritrkovalca kot cerkvenega sodelavca bodo v Finžgarjevem domu prisluhnili Martinu Tulu, kateremu bodo priskočili na pomoč tudi zunanji predavatelji. Tečajniki bodo naučeno postavili v prakso v cerkvici na Repentabru pod vodstvom Matjaža Rustje.
Tokrat so na Peterlinovem festivalu izkoristili aperitiv s pogovorom za srečanje z uredništvom, s svetom revije in sodelavci revije Mladika. Beseda je tekla predvsem o novih idejah in rubrikah. Za konec prijetnega in uspelega popoldneva je poskrbela mladinska gledališka skupina Slovenskega kulturnega kluba z gledališko predstavo Razbojnice, režijo katere sta podpisali mladi Patrizia Jurinčič in Maruška Guštin.
Metka Šinigoj

V Finžgarjevem domu na Opčinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme