Raje medved …

Piše: Anastazija Pertot

Gotovo smo že vsi vsaj enkrat prebrali oziroma slišali za novico, ki zadnje tedne kroži po internetu in vzbuja ne malo razočaranja oz. kakorkoli že vsak interpretira ta odziv. Po družbenih omrežjih oz. na TikToku kroži posnetek, na katerem neznanec sprašuje mimoidoče ženske, ali bi se same v gozdu raje znašle z medvedom ali pa z moškim. Večina žensk (kar me sploh ne preseneča) je odgovorila, da bi se najraje znašle same v gozdu z medvedom. Nekatere so še dodale: “Nekateri moški res vzbujajo strah.”, “Medved te ne napade vedno, kajne?” ali pa “Najslabša stvar, ki ti jo lahko naredi medved, je, da te ubije.”, “Po medvedovem napadu ga vsaj ne bom videla na družinskih srečanjih.”, “Medved me vidi kot človeško bitje.”, “Nihče verjetno ne bo rekel, da mi je bil napad medveda všeč.” in še “Medved gotovo ne bo vsega posnel in posnetka poslal svojim prijateljem.” Ti odgovori so res skrb vzbujajoči. A da so jih ženske podale, gotovo obstaja razlog. Vprašajte katerokoli žensko, ali je bila kdaj žrtev katerekoli vrste nasilja s strani moškega, in videli boste, da jih je res malo takih, ki niso bile. Tu ne mislim samo na fizično ali psihološko nasilje, mislim tudi na ne tako huda nasilna dejanja (če jih lahko sploh tako imenujemo, gotovo pa jih ne podcenjujemo), kot je lahko t. i. catcalling oz. verbalno nasilje, nasilje in diskriminacija na delovnem mestu in še marsikaj. Torej pri tem, da smo ženske prišle do točke, ko imamo raje medveda kot moškega, nam je naša družba gotovo pomagala. Moški so bili ob odgovorih (pričakovano) precej razočarani. Nekateri od njih menijo, da ženske podcenjujejo nevarnost, ki jo predstavlja medved, drugi pa, da mogoče ženske v odgovorih na tako vprašanje mislijo na pravljičnega medvedka. Morda pa moški podcenjujejo situacijo, ki jo danes vsak dan doživljamo ženske.

Naj bo jasno, vsak lahko pove svoje mnenje in vsak ima pravico razmišljati drugače. Menim pa, da morda ne moreš soditi o takih odgovorih in se zgražati nad njimi, če se nisi nikoli znašel v situaciji nasilja in neprijetnosti, ki te je pripeljala do takega prepričanja.

Če bi torej mene vprašali, ali bi raje v gozdu ostala sama z medvedom ali moškim, bi po mojih izkušnjah in po tem razmišljanju odgovorila, da bi v gozdu raje bila z medvedom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme