Šport

Prvič Srbija, Italija navdušila

Prvič Srbija, Italija navdušila

Svetovno prvenstvo v ženski odbojki na Japonskem

V nedeljo se je na Japonskem končalo svetovno prvenstvo v ženski odbojki, ki je prvič v zgodovini z zlatim odličjem nagradilo srbsko izbrano vrsto. Izbranke selektorja Zorana Terzića so v finalu v Jokohami po naravnost dramatičnem boju po petih nizih premagale Italijo, ki je v setih že vodila z 2 proti 1. Do obračuna za naslov sta se po izjemno kakovostnem turnirju prebili res najboljši reprezentanci, ki sta izčrpavajoče tekmovanje sklenili s po 11 zmagami in komaj dvema porazoma. Azzurre selektorja Davideja Mazzantija so celo izgubile samo (dvakrat) proti Srbkinjam. Te v vsakem primeru ne predstavljajo presenečenja na svetovnem prestolu, saj so s sijajno mlado garnituro tudi aktualne evropske prvakinje. Tretje mesto so zasedle olimpijske prvakinje Kitajke, ki so v malem finalu s 3 proti 0 premagale Nizozemsko, pete pa so bile branilke naslova Američanke pred Japonkami.
Bilo je to svetovno prvenstvo mladosti, izjemnih posameznic, pa tudi modernega pristopa do igre pod mrežo. V finalu sta se za Srbijo izkazali zlasti korektorica Tijana Bošković, ki je bila proglašena tudi za najkoristnejšo igralko tekmovanja, in Brankica Mihajlović, dosegli sta 26 oziroma 19 točk. V idealni šesterki SP pa je tudi centralna blokerka Milena Rašić.
Italija je v najboljšo postavo prvenstva uvrstila kar štiri odbojkarice, to so najboljša podajalka Ofelia Malinov, najboljši libero Monica De Gennaro in izjemni temnopolti športnici: prva napadalka turnirja Miryam Sylla ter še ne 20-letno dekle, ki je ogrelo srca vse države, se pravi Paola Egonu, najboljša korektorica tekmovanja. Selekcija trenerja Mazzantija je napisala res lepo zgodbo o uspehu s prebojem do finala in srebrno medaljo v bistvu korak od zmagoslavja. Najzaslužnejša za to je nedvomno odlična Egonujeva, 190 centimetrov visoka mladenka, ki je odigrala “monstre” prvenstvo, včasih malodane sama popeljala soigralke do zmage in tudi v finalu dosegla 33 točk. Ob izstopajočih rezultatih je italijanska javnost nekoliko nepričakovano vzela za svojo pisano odbojkarsko reprezentanco in prav Paola Egonu, članica Novare, rojena v Cittadelli staršem nigerijskega rodu, je poudarila, ko so jo vsi naenkrat začeli kovati v zvezde, kako lahko predstavlja, z učinkom na igrišču, prešernim nasmehom in najstniško neobremenjenostjo najprimernejši odgovor ponavljajočim se rasističnim izpadom, ki se množijo po Italiji. Tudi to je šport.
HC

30.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!