Prvak “srbski” Virtus

Piše: HC

Razplet v italijanskem košarkarskem prvenstvu

Med ligaškimi tekmovanji na vsedržavni ravni je veliko pozornosti v zadnjih tednih vzbudila končnica za naslov v moški košarki. Po 16 letih je prvak spet postal bolonjski Virtus. “Scudetto” je osvojil dvajset let po zadnjem. Tedaj je bil krmar Ettore Messina, ki pa je bil tokrat trener in direktor v finalu poraženega kluba, bogate milanske Olimpie z znamko Armani. Glavni junak današnje zgodbe o uspehu bolonjskega Segafreda pa je nekdanji vrhunski košarkar, Beograjčan Saša Djordjević, ki je s klopi mojstrsko usmerjal uigran sestav. Srbski temperament je bil odločilen tudi na igrišču, saj sta priznana liderja moštva virtuoz Teodosić, najboljši igralec finalne serije, in vedno koristni Marković. Velika trenerjeva zasluga pa je bila menda ta, da so zaupanje in glavno vlogo začutili prav vsi, v prvi vrsti zimzeleni Belinelli, ki se je pozimi vrnil po več kot desetih letih v ligi NBA, pa ostrostrelec Weems, postavni Hunter, Gamble in Alibegović ter nadvse koristni Italijani – kapetan Ricci, Abass in mladi Pajola, veliko odkritje sezone. V play-offu je Virtus nanizal deset zmag brez izgubljene tekme.

Milan z Rodriguezom, Datomejem in Hinesom, košarkarji mednarodnega formata, ekipa z daleč izdatnejšim proračunom in spiskom 17 mož, je bil nesporni favorit, a je v finalu popolnoma pogorel. Virtus ga je ugnal štirikrat, dvakrat na tujem in nato dvakrat doma, vse dvoboje je dobil prepričljivo, nasprotnikom ni prepustil niti ene delne zmage. Razplet za Armani je v športnem smislu tragičen, saj so bili zvezdniki v finalu dobesedno sence samih sebe. Utrujenost po izčrpavajoči evroligi ne more biti opravičilo, saj je bilo tako naporen konec sezone mogoče napovedati že poleti, ko so se v Milanu tudi – vsaj na papirju – primerno oborožili. Messina bo moral te dni zagotovo polagati račune pri gospodu Giorgiu Armaniju, ki je v teh letih v košarko vložil veliko več, kot je nato z rezultati vodilni italijanski klub požel. 

S presenetljivim razpletom finala play-offa se je tako končalo prvenstvo, v katerem je sodeloval tudi tržaški Allianz, ki je zasedel sedmo mesto po rednem delu in bil nato izločen v prvem krogu končnice proti Brindisiju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme