Kristjani in družba

Prisrčna zahvala Bogu za vse darove

Prisrčna zahvala Bogu za vse darove

Stolnica sv. Justa v Trstu / Hvaležnica slovenskih vernikov

V nedeljo, 18. novembra 2018, je harmonija zvonov, ki se je oglasila iz velikega stolnega zvonika, oznanjala celotnemu mestu, da so se tudi letos slovenski verniki zbrali v tržaški stolnici sv. Justa pri tradicionalni hvaležnici. Katedrala sv. Justa je bila ob tem prazniku polna slovenskih vernikov. Slovenski skavti iz Tržaške so nastopili tudi v množičnem številu. Verniki so se pri bogoslužju zbrali zato, da bi se zahvalili za vse darove, ki so jih prejeli od Najvišjega. Slovesno zahvalno bogoslužje je v slovenskem jeziku in ob somaševanju slovenskih duhovnikov vodil tržaški škof, nadškof Giampaolo Crepaldi. “Zahvaliti se moramo Bogu za prejete darove zemlje, poljske pridelke, ki jih velikodušno vsako leto prinašate v našo stolnico. V teh časih pa moramo negovati tudi čut za darovanje samega sebe bližnjemu. Glejte, naš Gospod se je daroval za vse nas”, je poudaril nadškof med pridigo in opozoril na obnašanja ljudi v današnji egoistični družbi.
Msgr. Crepaldi je izrekel tudi besedo upanja ob prisotnosti mladine iz skavtskih vrst in dejal, da v Cerkvi sobivajo pripadniki vseh generacij.
Bogoslužja so se udeležili tudi generalni konzul Republike Slovenije Vojko Volk, predsednik tržaškega občinskega sveta Marco Gabrielli in občinski svetnik Igor Švab.
Bogoslužje so z ubranim petjem obogatili pevci Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta in pevska skupina Slovenske zamejske skavtske organizacije. Zbor zveze cerkvenih pevskih zborov je vodila Alenka Cergol, na Mascionijeve orgle pa je igral prof. Tomaž Simčič. Prisotne so bile tudi slikovite tržaške narodne noše.
Med obema beriloma so psalmsko pesem odpeli mladi gojenci iz Zavoda šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja od Svetega Ivana pri Trstu pod vodstvom sestre Karmen Koren.
Domači kmetovalci so tudi letos prinesli svoje pridelke v stolnico, da bi se s tem zahvalili Bogu. Med obredom darovanja so prisotni izročili darove tržaškemu škofu, ki jih je nato poklonil škofijskemu zavetišču Karitas. Verniki so k oltarju prinesli vino, olje, kruh, sadje in poljščine.
MAN

22.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!