Pripadniki različnih generacij, združeni v eno družino

Piše: DG

SZSO Prvi poletni tabor goriškega klana KAOS v Kanalski dolini

Skavtizem ni le vzgojna metoda za otroke in mlade, temveč pravi stil življenja. To je dokazala tudi skupina slovenskih goriških odraslih skavtov, ki jim je v mladih letih prehojena pot v vrstah SZSO (Slovenske zamejske skavtske organizacije) pomenila nekaj dragocenega, zaklad, ki ga niso nikdar zakopali. Skavtska izkušnja jim je vtisnila svoj pečat, skavtske vrednote v njih še živo tlijo. Da bi skavtskega duha obudili in v zrelih letih bolj konkretno zaživeli njegove temeljne razsežnosti, so ob koncu leta 2022 ustanovili KAOS (Klan aktivnih odraslih skavtov). V tem času so spet navezali stike in razširili mrežo; niso se ustavili pri povezovanju in združevanju (kdor želi, lahko vedno pristopi!), njihov cilj ni bil le vzdrževanje medosebnih odnosov, temveč tudi obveščanje o dejavnostih, ki so namenjene nekdanjim članom, in seveda priložnostna pomoč mlademu delu organizacije. Poleg tega so (in še bodo) nekateri člani te skupine prispevali k oblikovanju širšega projekta Memoria viva (dokumentacijsko središče o zgodovini različnih družin goriških skavtov v podstrešju škofijske stavbe v Semeniški ulici), organizirali so tečaj prve pomoči, idej ne manjka.

Sredi junija so uresničili veliko željo: prvo leto delovanja so kronali s – sicer krajšim – poletnim taborom. Udeleženci tridnevnega letovanja torej niso bili osnovnošolci ali študentje, pa niti odrasli, ki bi jim šlo na otročje, ampak osebe od 40. do 70. leta starosti, ki opravljajo najrazličnejše poklice (od arhitekta in zdravnika do bančnika in šolnika itd.) ali upokojenci, ki se doma tudi ljubeznivo posvečajo vnukom.

V Žabnicah so preživeli konec tedna med 16. in 18. junijem. Dan prej je predhodnica z Močnim bobrom (Maurom Lebanom, zgodovinskim načelnikom goriških skavtov) na čelu uredila prostor okrog koče sv. Jožefa, pokosila travo in postavila ponosen jambor. Že ta manjša ekipa, ki si je zavihala rokave, se je takoj ujela in kmalu je vsem postalo jasno, da bo junijski podvig postal tradicija. V petek popoldne se je tabor uradno začel: ob žvižgu in Skavtski pesmi so z ruto okrog vratu slovesno dvignili skavtsko zastavo. Prvi večer je bil posvečen predvsem druženju in obujanju spominov. Zraven je bil tudi ‘prvoborec’ Niko Klanjšček, skavt iz prve skupine goriških skavtov, ki je znal povedati marsikaj o zametkih organizacije. Močni bober je spregovoril o letu 1972, ko je stopil v skavtske vrste. Izredno zanimivi so bili spomini Bojevitega bobra (Petra Lovšina), ki se je za skavtizem navdušil na Goriškem, kjer je tudi obljubil, in je nato ustanovil ZSKSS. V soboto zjutraj je bila na programu velika igra, nekak lov na zaklad po Žabnicah in okolici: na njem so po manjših skupinah ne le uživali v naravi, temveč tudi obudili znanje skavtskih veščin ter se v njih z navdušenjem preizkusili. V zakopanem zaboju so našli nagrado: nove skavtske majice z logotipom KAOS-a. V popoldanskih urah so – v duhu služenja – opravili marsikatero koristno delo okrog koče; pri tem sta jim pomagala tudi dva “stara skavta” iz Štandreža, Marko Brajnik in Mario Mucci, ki sta z velikim veseljem prišla na nekajurni obisk. S svojo prisotnostjo sta taboreče počastila in razveselila tudi načelnik goriških skavtov Simon Peter Leban in deželna načelnica Nika Cotič. Zvečer ni mogel manjkati taborni ogenj, ob katerem so peli, se smejali ob skečih, na žerjavici pekli hrenovke in skavtski kruh (‘tvist’). V nedeljo zjutraj so se po štirih različnih poteh (Žabnice, Ovčja vas, Zajzera, Mrzle vode) povzpeli na Svete Višarje, opoldansko mašo popestrili s petjem, nato pa pokosili v gostišču pri Juretu Prešernu. V popoldanskih urah so na travniku ob žabniški koči v krogu “pospravili” tabor: v sproščenem vzdušju in z žarom v očeh so pripadniki različnih generacij, ki so zaživeli kot ena sama družina, izrazili to, kar je ta mini-tabor v njih lepega vzbudili in kaj še pričakujejo od KAOS-a.

Pravi skavtski “revival”

Vedeli smo, da gremo “na gotovo”. Ko je naš Mauro vmes, je vedno tako, vendar nas je tokrat zares presenetil s taborom za odrasle skavte iz skupine KAOS. Skupina mlajših članov nam je pripravila in ponudila tri nepozabne dni v koči sv. Jožefa v Žabnicah in izven nje, po žabniški okolici vse do Sv. Višarij. Pravi skavtski “revival”, enkraten in nepozaben. Bilo je, kot da smo se za nekaj dni povrnili v mladostna leta. Pohvala in hvaležnost gresta mentorju, v prvi vrsti pa Mariji in Danijelu, ki sta nesebično in vestno pripravila primeren program in naredila vse, kar je bilo potrebno za uresničitev te lepe zamisli. Iskrena hvala tudi vsem ostalim sodelavcem in udeležencem, ki so kakorkoli pomagali, predvsem kuharjem in še posebno Pavlu.

Vabim vse nekdanje skavtinje in skavte, ki se nam tokrat niso mogli pridružiti, naj v prihodnje ne zamudijo podobnih priložnosti, ki bodo gotovo še sledile. / Marko, Dolgorepi bober

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme