Primož Roglič zmagovalec dirke Liege-Bastogne-Liege

Fotografije: dpa/STA

Rogliču Liege-Bastogne-Liege po dramatičnem zaključku

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec prestižne dirke Liege-Bastogne-Liege. Po 256 kilometrih je v dramatičnem zaključku v fotofinišu premagal svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa in Švicarja Marca Hirschija. Slovenski uspeh sta s 3. in 4. mestom dopolnila Tadej Pogačar in Matej Mohorič.

Najstarejša izmed petih največjih klasik v kolesarstvu, organizirajo jo od leta 1892, je potekala po ustaljenem scenariju z dolgim začetnim pobegom in obračunom favoritov v najtežjem delu trase.

V etapi je bil zaradi padca od glavnine nekaj časa oddaljen Pogačar, uspešno pa se je težavam izogibal Roglič, ki je spretno krmaril v glavnini, v kateri sta ritem narekovali moštvi Deceuninck-Quick-step, za katerega vozi Alaphilippe, in Sunweb za Hirschija, med tednom zmagovalca valonske puščice.

Glavnina s favoriti je Švicarja Michaela Schärja (CCC Team), edinega od preostalih ubežnikov, ujela na vzponu Redoute, ki velja za ključno točko dirke 35 kilometrov pred ciljem.

Na strmem klancu s povprečnim naklonom 8,9 odstotka je hitro prišlo do selekcije med najboljšimi, ki so se nato spopadli na zadnjem strmem vzponu.

Francoz je nerazumljivo nekaj deset metrov pred ciljem začel proslavljati, a ga je s sunkom kolesa prek črte za nekaj centimetrov ugnal Roglič in se veselil prve slovenske zmage na petih velikih kolesarskih spomenikih.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme