Goriška

“Prijatelji, ostanimo prijatelji!”

“Prijatelji, ostanimo prijatelji!”

Števerjan - Koncert bo v nedeljo, 20. maja 2018, v Sedejevem domu

Prijateljem in ljubiteljem narodno-zabavne glasbe, slovenske besede in petja se obeta posebno prazničen in zanimiv večer v nedeljo, 20. maja 2018, ko bo v veliki dvorani župnijskega doma F. B. Sedej v Števerjanu koncert Prijatelji, ostanimo prijatelji! Organizira ga domače društvo na pobudo Denisa Novata, ki slavi letos 30. obletnico glasbenega delovanja in je želel pomemben jubilej praznovati tudi v Števerjanu, središču narodno-zabavne glasbe v zamejstvu. Novato ni namreč samo absolutni prvak in virtuoz na diatonični harmoniki, ki že vrsto let koncertira po vsem svetu z najbolj znanimi glasbeniki in zasedbami, je pa tudi dolgoleten prijatelj števerjanskega Festivala, saj je že več kot desetletje član strokovne komisije za glasbo; obiskovalcem Festivala so v spominu gotovo ostale zapisane mnoge “števerjanske noči”, ko je Denis po uradnem delu prijel svojo harmoniko in so vesele melodije pod zvezdnatim nebom odmevale še dolgo v noč.
Denis Novato se je rodil 4. maja 1976 v Trstu; pri 12 letih je pričel igrati na diatonično harmoniko v domačem kulturnem društvu F. Venturini pri Domju. Med leti 1995 – 2000 je dosegel 25 prvih mest na različnih mednarodnih tekmovanjih igranja na harmoniko, najodmevnejša zmaga je gotovo leta 1998 na Svetovnem tekmovanju v Latini, v najvišji kategoriji. Izdal je 33 samostojnih albumov, v glavnem v tujini; leta 2008 je prejel platinasto ploščo za projekt Po poti uspehov, leta 2009 pa je sodeloval kot skladatelj in glasbenik v plošči Walterja Ostanka, ki je bila celo nominirana za nagrado Grammy v folk kategoriji. Leta 2008 je izšla pri založbi Antoni njegova biografija Z nasmehom po notah srca, leta 2012 je prejel priznanje Republike Slovenije za vrhunsko delovanje, leta 2013 priznanje za najpredvajanega harmonikarja na istrskih radijskih postajah; od leta 2012 je tudi predstavnik avstrijske zveze harmonikarjev HVO za Slovenijo in Italijo. V svoji bogati karieri je nastopil že na vseh kontinentih, predvsem pa v teh državah: Italija, Slovenija, Avstrija, Nemčija, Francija, Španija, Nizozemska, Irska, Velika Britanija, Finska, Rusija, Belgija, Lichtenstein, Švica, Hrvaška, Srbija, Črna Gora, Egipt, Japonska, Avstralija, ZDA, Kanada, Indija; igral je celo na trgu sv. Petra za papeža Frančiška.
Ob triu Denisa Novata bodo na nedeljskem koncertu nastopili še domači pevski sestavi ob koncu letošnje sezone. Najprej bosta nastopila otroški in mladinski zbor pod vodstvom Martine Hlede; v otroškem pojejo otroci iz vrtca in prvih razredov osnovne šole, v mladinskem pa ostali osnovnošolci in srednješolci, skupno jih je približno 35. Pred domačo publiko in gosti pa bo seveda zapel tudi steber števerjanskega društva, mešani pevski zbor pod vodstvom Patricka Quaggiata; zbor končuje uspešno sezono, polno zadoščenj in izkušenj, kot je bil v aprilu nastop v televizijskem programu Slovenski pozdrav (na sliki) , ki ga je RTV Slovenija snemala in predvajala v mesecu aprilu.
Ne zamudite torej glasbenega dogodka v nedeljo, 20. maja, ob 19. uri v Števerjanu!
MV

16.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!