Prešeren v notah

“Kulturna vez z Gorenjsko sega pravzaprav daleč v preteklost, v tiste čase, ko so gorenjski umetniki bogatili s freskami naše poznogotske votivne cerkvice. Prav zato se veselim te niti, ki nas vseskozi povezuje na kulturnem področju, in pozdravljam pobudo Gorenjskega muzeja iz Kranja, ki nam je dal možnost, da uživamo ob tej zares svojevrstni razstavi, posvečeni Prešernu”. Tako je v soboto, 1. februarja, v Beneški galeriji v Špetru predsednik Inštituta za slovensko kulturo, Giorgio Banchig, pozdravil nov projekt, ki je nastal, zahvaljujoč se sodelovanju z Gorenjskim muzejem. Gre za razstavo z naslovom Prešeren v popularni glasbi.
Pomen sodelovanja med Benečijo in Slovenijo je v svojem pozdravnem nagovoru poudaril tudi župan občine Špeter Mariano Zufferli. Toplo se je zahvalil Inštitutu za slovensko kulturo za ves trud, ki ga vlaga v svoje delo. V tem zgodovinskem trenutku je sodelovanje med beneškimi občinami ter sosednjo Slovenijo zelo tesno, perspektive za prihodnost, tako na kulturnem področju kot v okviru vsestranskega dela in napredka, pa so odlične. V upanju na skupno rast na vseh področjih je Zufferli prisotne pozdravil tudi v imenu vseh ostalih predstavnikov krajevnih uprav Nediških dolin.
Občinstvo je nagovoril tudi predsednik Društva beneških umetnikov Hijacint Iussa. O razstavi je povedal, da se nekoliko razlikuje od običajnih. Vajeni smo namreč predvsem na to, da si v Beneški galeriji ogledujemo slike, tale razstava pa združuje besedo in glasbo. Vendar je umetnost, pravi Iussa, samo ena, človek pa se izraža tako, kot pač zna in želi.
O razstavi sta spregovorila tudi direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert ter kustos Gašper Peternel. Mag. Marjana Žibert je poudarila, da je Prešernov muzej v Kranju eden izmed najbolj obiskanih, tudi s strani mladine. Gašper Peternel pa je povedal zanimivo anekdoto o prvi uglasbitvi Prešernove pesmi, Podoknice, ki jo sicer vsi poznamo pod imenom Luna sije. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

 

Piše Suzi Pertot / Špeter: Beneška galerija - Razstava

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme