Predstavitev dogajanja Socialnega tedna katoličanov v Italiji

Piše: Fotografije:

Trst / Na slovesnem odprtju Mattarella, papež Frančišek pa bo sklenil dogajanje s sveto mašo

Predsednik Sergio Mattarella bo julija spet obiskal Trst. Nagovoril bo prisotne ob slovesnem odprtju 50. Socialnega tedna katoličanov v Italiji, ki bo potekal med 3. in 7. julijem. Petdnevno prireditev bo sklenil papež Frančišek z nagovorom in slovesno sveto mašo na Velikem trgu. Tako je z zadovoljstvom povedal škof Trevisi predstavnikom medijev na tiskovni konferenci v petek, 3. maja, v tržaškem semenišču. Poleg škofa sta dogajanje predstavila še nadškof iz Catanie, predsednik znanstvenega in organizacijskega odbora socialnih tednov katoličanov msgr. Luigi Renna ter član omenjenega odbora, tržaški univerzitetni profesor Giovanni Grandi. Slednji je prisotnim osvežil zgodovino in pomen socialnega tedna ter izpostavil zgodovinsko vlogo katoličanov pri sooblikovanju družbe. Socialni tedni potekajo v Italiji že od leta 1907 in so trenutek razmisleka o aktualnih temah družbe. Prav zaradi novih dinamik v sodobni družbi so se letos odločili, da tednu zamenjajo ime (prej Socialni teden italijanskih katoličanov), saj je naslov bolj primeren za vključevanje bogate večkulturne stvarnosti v Italiji. Nenazadnje je letošnje prizorišče Trst, ki je pravi simbol stičišča in sobivanja več kultur in je lahko tudi lep primer dobre prakse za boljšo prihodnost, je povedal škof Trevisi.

V Trstu julija pričakujejo približno 1200 delegatov iz italijanskih župnij. Sledili bodo raznim delavnicam, ki bodo letos posebno vključevalne. Več uglednih poročevalcev bo poskrbelo za iztočnice, nato pa bo prostor za odprto diskusijo. Tema bo krhkost naše demokracije. V središču Trsta bo tudi več tematskih trgov, na katerih bodo ljudje lahko dobili informacije in razpravljali o aktualnih temah, kot so družina, šola, šport, okolje, zdravstvo, politika, mir, aktivno državljanstvo itd., je obrazložil nadškof Renna. Dnevi se bodo začeli s sveto mašo po tržaških župnijah, sklenili pa zvečer z bogatim kulturnim programom.

Msgr. Renna je ob koncu povedal še nekaj o nedelji in prihodu papeža v Trst. Papež bo v jutranjih urah pristal s helikopterjem v kongresnem centru Generali Convention Center, kjer ga bodo poleg Renne sprejeli tudi kardinal Matteo Zuppi, škof Henrik Trevisi, predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga, tržaški prefekt Pietro Signoriello in tržaški župan Roberto Dipiazza. Tam bo papež pozdravil tudi nekatere ekumenske in akademske predstavnike, invalide in migrante. Od tam se bo z avtom (z odprto streho) peljal do Velikega trga, da ga bodo lahko po cesti videli in pozdravili verniki. Na tiskovni konferenci so razkrili tudi nekaj logističnih informacij, ki sicer niso še uradne. Na trg bodo poleg delegatov in visokih predstavnikov države in Cerkve vstopili tudi verniki, ki se bodo predvidoma predhodno vpisali na seznam, ki bo na voljo v posameznih župnijah. Na Velikem trgu bo papež imel ob 10.30 homilijo in Angelus.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme