Poziv papeža k spremembi proizvodnje energije

Srečanje v Assisiju

Papež Frančišek je 24. septembra 2022 obiskal romarsko središče v Assisiju, kjer je podpisal pakt z mladimi gospodarstveniki, ki so sodelovali na dogodku “Frančiškovo gospodarstvo”. Ti so se pred papežem zavezali, da bodo “spodbujali gospodarstvo miru”, papež pa je med drugim pozval k spremembi sistema proizvodnje energije in ekološkemu prehodu.

“V zadnjih dveh stoletjih smo ljudje rasli na račun zemlje. Pogosto smo jo izropali, da bi povečali svojo blaginjo, in to ne za blaginjo vseh, temveč le za blaginjo majhne skupine. Čas je za nov pogum, da se odpovemo fosilni energiji,” je dejal papež.

Generacijo, ki je zlorabila zemljo, je pozval, naj se žrtvuje in popravi nastalo škodo.

“Sprejeti moramo univerzalno etično načelo, da je treba škodo popraviti. Če smo odraščali in zlorabljali planet in ozračje, se moramo tudi danes naučiti žrtvovati za takšen življenjski slog, ki je še vedno netrajnosten. V nasprotnem primeru bodo morali račun plačati naši otroci in vnuki, in to previsok in nepravičen,” je opozoril.

Prav tako pa je sveti oče Frančišek izrazil željo, da se delo ponovno postavi v središče gospodarstva. Meni, da brez dostojanstvenega in dobro plačanega dela mladi ne morejo odrasti, neenakosti v svetu pa se povečujejo. V luči tega je gospodarstvenikom dejal, da naj ob ustvarjanju blaga in storitev ne pozabijo na ustvarjanje “dobrega dela za vse”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme