Pomembni so koraki do sprave

Na tretjem srečanju ciklusa predavanj v postnem času Katedra sv. Justa, ki so letos namenjena temi sprave, je bil gost kardinal Gualtiero Bassetti. Kardinal je s svojim duhovnim in kulturnim sprehodom obrazložil, kako bi bilo treba gojiti spravo. Gosta je predstavil tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi, za glasbeno točko na začetku in na koncu srečanja pa je poskrbel organist Riccardo Cossi.
Gualtiero Bassetti se je rodil leta 1942 blizu Firenc. Prav v tem mestu je vstopil leta 1956 v semenišče, kjer je že pri 37 letih postal ravnatelj. Leta 1990 je postal generalni vikar nadškofije v Firencah in štiri leta kasneje ga je papež Janez Pavel II. posvetil za škofa v nadškofiji Massa-Marittima-Piombino. Kasneje mu je papež Benedikt XVI. zaupal nadškofijski sedež v mestu Perugia.
Nadškof Giampaolo Crepaldi je opozoril prisotne, naj izkoristijo ta poučna srečanja, saj pomagajo pri razmišljanju in predvsem pri spravi, ki je tako aktualna tema v današnjem času. Mir, ki ga oznanja Sveto pismo, ne pomeni le odsotnost vojne, temveč se nanaša tudi na mir v človeških odnosih, v harmoniji z Bogom, s samim seboj, z zemljo in prihodnostjo. Nadškof je navedel kot primer tragične zgodovinske dogodke sovraštva in nasilja, ki jih je doživel Trst in ki jih predstavljata Rižarna in Bazovica. Boleče posledice pa ne smejo še naprej obremenjevati sedanjosti in niti prihodnosti Trsta, temveč nas morajo pozvati h globoki spravi ob prijateljstvu. Tržačani bodo trpeli, dokler ne bo postal Trst kraj združenja in sprave, je povedal nadškof, ki je poudaril, da ima mesto dušo in dovolj veliko srce, da to doseže.
To je potrdil tudi kardinal Gualtiero Bassetti, ki je povedal, da je sprava pogosto v pogovorih, a navadno brez končne rešitve. Ne smemo narediti napake in je podcenjevati, temveč moramo narediti pomembne korake, da dosežemo spravo. Družba je žal podobna bojnemu polju, kjer ljudje z različnimi mišljenji, kulturami in prepričanji skušajo živeti v miru. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

TRST / Kardinal Gualtiero Bassetti gost na Katedri sv. Justa

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme