Poletna šola za godala

Poletna šola za godala Festivala Kras in Glasbene matice, ki bo od 13. do 19. julija, je kraj, kjer se mladi glasbeniki iz različnih držav lahko obogatijo z lepimi umetniškimi, formativnimi in človeškimi izkušnjami. “Naši tečaji niso nastali v duhu master-classa, saj niso namenjeni izključno zelo nadarjenim otrokom ali glasbenikom z višjo izobrazbo. Vabljeni so vsi, ki želijo dobiti pravilne informacije o izvajanju pri priznanih profesorjih“ – pojasnjuje koordinatorica tečaja Jagoda Kjuder, ki je zelo ponosna tudi nad drugo pedagoško usmeritvijo, ki bo v novi lokaciji lahko zaznamovala letošnjo izvedbo: “Pri rednem študiju se stik med profesorjem in učencem omejuje na lekcijo, v tem primeru pa se tečajniki srečujejo z mentorji in drugimi učenci ves dan, živijo skupaj. Razvojni psiholog Vigotskij je poudarjal pomen tega stika, predvsem med sovrstniki, kjer mlajši imajo starejše za zgled, kar je zanje spontana spodbuda. ”
Tečaj se odvija že tretje leto, tokrat prvič v prostorih Jadranskega zavoda združenega sveta, na sedežu Mednarodne visoke šole komorne glasbe Trio di Trieste (Ul. Trieste, 29 v Devinu pri Trstu). Tečaje bodo vodili trije mednarodno priznani strokovnjaki: docent na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani Armin Sešek (znan po izjemnih dosežkih na pedagoškem področju), bivši profesor na šoli za izredne glasbene talente v Minsku in redni profesor violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani Vasilij Meljnikov in stalni dirigent komornega orkestra mesta Weilheim Vasja Legiša, ki bo vodil tečaj violončela in komorne igre, kar je novost letošnjega intenzivnega tedna, ki je bil v prejšnjih izvedbah posvečen izključno violini.
Tečajnike iz Italije, Slovenije in Bosne pričakujejo možnost prenočevanja, učilnice opremljene s klavirjem za lekcije in vežbanje, avditorij za večerne koncerte javnega in internega značaja. Otvoritveni koncert bo na sporedu danes, petek, 13. julija, ob 20.30, ko bodo v intenzivne študijske dneve uvedle izvedbe dveh mentorjev, Meljnikova in Legiše, ter korepetitorice Beatrice Zonta. Sledila bo vrsta popoldanskih srečanj najprej z mladimi koncertanti iz Avstrije in Slovenije, z učenci profesorja Seška in dvakrat z učenci profesorja Meljnikova, ki bodo nastopili tudi na zaključnem, javnem koncertu 19. julija ob 20.30

Tečaj organizirata Festival Kras in Glasbena matica v prostorih Jadranskega zavoda združenega sveta v Devinu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme