Polet Kwins spet naskakuje A1 ligo

Lepo presenečenje tega jesenskega dela prvenstev v moštvenih panogah so hokejisti na rolerjih Poleta Kwins Zadružna kraška banka, ki v italijanski državni A2 ligi vodijo po sedmih nastopih s polnim izkupičkom točk. Openski klub po izkušnji igranja v cenejših tekmovanjih v Sloveniji letos spet nastopa pod okriljem italijanske zveze hokeja in line. Uprava se je odzvala na povabilo tekmovanja v drugi ligi, ko bi lahko sprejela celo igranje v A1, kar pa bi finančno in tekmovalno predstavljalo za pomlajeno moštvo prehud zalogaj. Znašli bi se nekako naenkrat spet tam, od koder so se pred dvema letoma umaknili. Odločitev o selitvi v Slovenijo je namreč dozorela v trenutku, ko so bile po 15 letih nastopanja v najvišji italijanski članski konkurenci pristojbine previsoke, tudi gostovanja pa zelo oddaljena in vse dražja. V ligah v režiji slovenske federacije so pri klubu precej prihranili, tekmovanja v okolici Ljubljane so bila namreč zgoščena v nekaj terminih, stroški so bili tako bistveno nižji. Klubske ekipe, od prve do mladinskih, pa so se obenem merile z močnimi tekmeci, hokejsko je namreč Slovenija bistveno razvitejša kot Italija.
Skratka, slovenska izkušnja je bila vsestransko pozitivna, pred začetkom letošnje sezone pa so pri Poletu ocenili, da se je izoblikovala uigrana članska vrsta, ki lahko na tej strani ponovno naskakuje ugledno A1 ligo. Dosedanji razplet na igrišču je nad vsakršnim najbolj rožnatim pričakovanjem, po vrsti so namreč konji ugnali San Benedetto, Civitavecchio, Montebelluno, Legnaro, Piacenzo, Modeno in nazadnje Forli'. Glavnino tekem so poletovci zmagali zelo gladko, pomembno pa je, da so bili uspešni tudi v neposrednih dvobojih, ko je bil izid tesen (Montebelluna, Forli'). Ker ta prvi obračun vlečemo ravno ob koncu prvega dela, to že pomeni, da so varovanci izkušenega slovenskega trenerja Deana Rusanova premagali že vse konkurente v skupini. Skratka, izhodišče v boju za napredovanje v A1 ligo je zelo ugodno, čeprav po drugi strani čaka v najbolj mrzlih mesecih oranžno-rdeče do cilja še izjemno strma pot, polna pasti. Po rednem delu čaka namreč fante še odločilna skupina za prestop.
Že uvodoma smo zapisali, da nastopajo kwinsi precej pomlajeni, v resnici pa sploh niso kaka neizkušena ekipa. Duhovni vodji na igrišču sta še naprej bratranca Samo (kapetan) in Mitja Kokorovec, ki sta po osebni izkaznici že Over 40, sta pa še naprej nenadomestljiva člana moštva in trdna opora za soigralce. Vodilni mož je zagotovo dolgoletni steber Davide Battisti, ki je ravno tako že veteran, čeprav star še ne 30 let. Pravo odkritje pa sta mlada Davide Fabietti in Carlo Mariotto, ki pridno treseta nasprotnikove mreže in sta celo prva strelca lige. Še mlajša vratarja Andrea Gallessi in Lorenzo Biasion pa sodita med najbolj zanesljive čuvaje mreže prvenstva. V tem prvem delu sezone se je uspešno profiliral tudi eden redkih slovenskih hokejistov, 18-letni domačin Martin Grusovin. Moč postave pa je navsezadnje tudi dolga klop, saj razpolaga trener s širokim in za A2 ligo res kakovostnim izborom igralcev.
Poudariti velja, da zmage na igrišču niso sad neke improvizacije ali umetne tvorbe, ampak načrtnega dela (začenši v mladinskem pogonu) sposobnih trenerjev in predanih športnih delavcev na kotalkališču na openskem Pikelcu. V času krize, ko je na primer nekoč bogato tržaško Edero prav kmalu odpihnilo, je Polet ob pametnem gospodarjenju z omejenimi sredstvi še vedno tu, želimo pa mu uspešen lov na prestižne cilje. Vredno si je ogledati kako tekmo složnih konjev, pa tudi društveno spletno stran www. polet. it.
HC

Domači hokejisti na rolerjih

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme