Tržaška

Poklonili so se velikemu pisatelju in mislecu Alojzu Rebuli

Poklonili so se velikemu pisatelju in mislecu Alojzu Rebuli

TRST - OPČINE / Ob 1. obletnici smrti

Prejšnji teden so se v Trstu in na Opčinah na poseben način spomnili na pisatelja, profesorja, misleca in vsestranskega kulturnika Alojza Rebulo ob prvi obletnici njegove smrti. Prireditelji teh dveh večerov, namenjenih spominu na pisatelja in na njegovo izjemno ustvarjalnost, so bili Slovenska prosveta, Društvo Finžgarjev dom, Knjižnica Dušana Černeta, Mešani in moški cerkveni zbor Sv. Jernej, Radijski oder, Slavistično društvo Trst-Gorica-Videm, Slovenski filatelistični klub Lovrenc Košir, Slovensko numizmatično društvo Janeza Vajkarda Valvasorja in Založba Mladika.
Srečanje v Peterlinovi dvorani v Trstu v sredo, 23. oktobra, se je pričelo s predavanjem predsednice Slavističnega društva Trst-Gorica-Videm prof. Marije Pirjevec, medtem ko so se na zaslonu vrstile podobe profesorja, ki jih je pripravil Peter Cvelbar. Prisotnim je profesorica podala pogled na življenje in literarno ustvarjanje tržaškega pisatelja. Alojz Rebula je z literarnim in esejističnim opusom, s prodornostjo svoje misli, z bleščečo umetniško besedo in zvestobo lastni biti bistveno zaznamoval slovensko književno ustvarjalnost druge polovice 20. in začetka 21. stoletja. Zanj je značilno, da je ostal do konca zavezan slovenstvu in maternemu jeziku, ki ga je imel kot nezamenljivo ustvarjalno sredstvo. Istočasno je bil svojevrstno odprt v širši svet, v sodobno bivanjsko in duhovno problematiko. Posebnost Rebulovega pisanja je v jedru ontološka. Gre za usmerjenost pogleda od imanence v transcendenco, od bivajočega k temeljnemu ter prepričanja v tendenčnost literature, je povedala Pirjevčeva. Rojen na robu slovenske zemlje, ki je bila dodeljena Italiji, je šel skozi globoko mladostno travmo, doživeto ob skrajnem ponižanju zaradi prepovedi uporabe materinega jezika: “Moja mladost je bila oropana nečesa neprecenljivega”, je sam pravil pisatelj, ki se je šolal v italijanščini in se je moral začeti učiti slovenščino praktično iz niča. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

V soboto je bil na Opčinah drugi del obeležitve prve obletnice smrti pisatelja Alojza Rebule. Najprej je bila v openski župnijski cerkvi maša zadušnica, nato pa še kulturni večer v Finžgarjevem domu. Večer so tokrat pripravili Slovensko numizmatično društvo Valvasor, Društvo Finžgarjev dom, Založba Mladika in Radijski oder. Na večeru je tudi tokrat sodeloval Filatelistični klub Lovrenc Košir. Za glasbene intermezze sta poskrbela domača zbora, Moška vokalna skupina Stane Malič in Mešani cekveni pevski zbor Sv. Jernej pod vodstvom Janka Bana.
Po uvodni pesmi, ki jo je zapela Moška vokalna skupina Stane Malič, je bila na vrsti predstavitev medalje, ki so jo izdali Rebuli v spomin. Slovensko numizmatično društvo Valvasor iz Trsta je v sodelovanju z založbo Mladika izdelalo bronasto medaljo. Medaljo je na sobotnem večeru predstavil predsednik društva Andrej Štekar. Na njeni sprednji strani vidimo portret Alojza Rebule, ki ga je narisal mladi umetnik Jurij Devetak. Medaljo so skovali v kovnici Picchiani e Barlacchi v Firencah, ki izdeluje najrazličnejše male kovinske predmete in medalje že od leta 1902. Na reverzu oz. zadnji strani medalje pa sta ob robu nakovana izdajatelja medalje, Slovensko numizmatično društvo J. V. Valvasor in Mladika, kraj in datum izdaje, torej Trst 23. 10. 2019. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Urška Petaros

02.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!