“Počaščen Ti, ki prišel si odrešit vse ljudi!”

Piše: Iva Koršič

Četrta številka otroške revije Pastirček v 76. letniku

“Naj bo povsod Tvoj rojstni god / počaščen, o Gospod! / Počaščen Ti, ki prišel si / odrešit vse ljudi!” S temi pomenljivimi verzi se končuje zapis Jaslice, ki ga je napisala skrbna in vztrajna sodelavka Pastirčka Mariza Perat in z njim prispevala k božični obarvanosti decembrske številke Pastirčka, ki jo preseva milina skrivnostne božične noči. Bralce je ob opisu jaslic opozorila, da nas le-te učijo ponižnosti, saj moramo pred njimi ponižno poklekniti, kot so storili tisto skrivnostno noč pastirji v Betlehemu, in počastiti novorojeno Božje Dete, ki se je rodilo, da bi nas rešilo pred večnim pogubljenjem. Prispevek dopolnjuje risbica z Jezuščkom v jaslih in pastirjem, ki je pokleknil predenj. Pod ilustracijo se podpisuje Monica Quaggiato, ki je likovno opremila še nekatere druge strani četrte številke Pastirčka v letošnjem šolskem letu. Šolarji so jo gotovo že prebrali, dopolnili dopolnjevanke, rešili križanke in po svojih vzgibih pobarvali vse, kar so naslikali Pastirčkovi sodelavci.

Pa še mi prelistajmo decembrsko številko priljubljene revije, ki jo prežarjajo božične luči. Tokrat so otroci z njo prejeli tudi male jaslice, s katerimi Pastirček vsem oznanja radost in mir, ki naj stopita ledene sveče v naših srcih, kot spodbudno pravi urednik revije Marijan Markežič.

Vse tokratne Pastirčkove strani so praznično obarvane in otroke vabijo k razmišljanju o božjem učlovečenju. Walter Grudina s peresom in Paola Bertolini Grudina s čopičem opisujeta, kako so v mrzli noči v revni štalici pastirji našli Jezuščka, Marijo in Jožefa. Ista ilustratorka pod naslovom Halo? Tukaj darilo iz nebes! v besedi in sliki orisuje, kako se je v božični noči rodila Ljubezen, ki je namenjena vsem nam in jo moramo širiti med ljudmi. To je najdragocenejše darilo iz nebes. Lučka Susič, ki jo vsi poznamo kot zavzeto mentorico otroških in mladinskih gledaliških skupin in kot spretno tkalko predvsem tekstov otroških igric, je po motivu pravljice Zvezdni tolarji bratov Grimm napisala ljubko igrico s poučno poanto Božične zvezdice z neba. Protagonistka je revna deklica, ki ji je nebo poplačalo njeno radodarnost. V jezikovni rubriki Slovenščina za v žep, ki jo z dolgoletno izkušnjo poučevanja na osnovnih šolah piše Barbara Rustja, je kopica besed, vezanih na sv. Miklavža, postavljanje jaslic, drevesca … Otroci so z njimi gotovo obogatili “praznični! besedni zaklad. Mali medo Štefko (njegove dogodivščine zapisuje Lidija Jarc) v svojem toplem brlogu med zimskim spanjem sanja sladke, a tudi hude sanje, medtem ko sv. Miklavž raznaša darove in staro leto odhaja v preteklost.

Na božične strune so uglašene rubrike Spoznavajmo Sveto pismo in Čas za igro, ki ju je tankočutno stkala Paola Bertolini Grudina (sama je zdaj že med angeli …), in Agleščina je …, ki jo za “anglofile” piše Marinka Černic.

Nerodni Packo se v svojem spakedranem izražanju čudi, ker se je na božični prireditvi znašel kar v jaslicah v vlogi … oslička! Medvedka Metka, po zamisli Danile Komjanc, je vsa prevzeta od pisanja pisma sv. Miklavžu. Iznajdljiva likovna umetnica Vesna Benedetič Pastirčkovim bralcem jasno in nazorno prikazuje, kako naj upognejo prtičke, da bodo dobili obliko drevesca. Da bi bila praznično pogrnjena miza še vabljivejša, je pridala božične dekoracije, ki jih lahko izdelamo iz kartonskih zvitkov. Pesem Mati brezmadežna, ki jo je v čast Brezmadežni spletla Ljubka Šorli, je v glasbo kot zmeraj učinkovito prelil Patrick Quaggiato, ki mu skladateljska žilica vselej živahno utripa. Berta Golob pa je avtorica pesmi Prva dva, v kateri spregovori o naših prvih starših, Adamu, “zemeljskem človeku”, in Evi, “materi vseh živih”, ki godujeta prav na sveti večer, 24. decembra.   

S pisateljsko roko je dvanajstletna Andreja Petaros iz Trsta napisala zgodbico Kdaj pride sv. Miklavž? in jo posvetila svoji mlajši sestrici Marti. V Pastirčkovi pošti je med tudi tokrat pestro pahljačo risbic malih risarjev objavljen spis Ko sem dobil mačko Ivana Drufovke, četrtošolca OŠ Gradnik, Števerjan. Na hrbtni platnici Pastirčka je kot zmeraj razvedrilni kotiček, namenjen bistrim očem.

Preberi tudi

Še nekaj o čudežih

Kristjani in družba

Rastimo skupaj!

Kristjani in družba

Rastimo skupaj!

26.07.2023
Bratsko srečanje “Čudovita znamenja”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme