Po poletnih aktivnostih smelo v novo sezono

Vroči poletni meseci tudi letos niso prekinili dejavnosti Prosvetnega društva z Vrha Sv. Mihaela. Že v prvih sončnih dneh, ko so šolarji komaj pospravljali svoje zvezke in knjige na podstrešja in ko so iz omar vlekli na dan kopalke, brisače in sončna očala, je namreč Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela poskrbelo za druženje svojih najmlajših članov. V prostorih sovodenjskega župnišča so otroci v letošnjem poletnem središču, Movie-tednu, pripravili film Bobek in barčica, ki so ga povzeli po istoimenski pravljici Anje Štefan. Letošnjo delavnico so vodili Karen Ulian, Ivana Milič, Jasmin Moro in Matija Cotič. Udeleženci poletnega središča so na jutranjih srečanjih spoznali osnove filmske govorice, kdo so in katere vloge opravljajo filmski mojstri, kako poteka priprava filmov od zamisli do montaže, preizkusili pa so se tudi v vlogah igralcev, saj so v svojem filmu nastopali kar sami. Večer, ki so ga otroci priredili ob koncu tedna, da bi film predstavili staršem in prijateljem, in že tradicionalni svetoivanski kres na Largi, sta sklenila lansko sezono Prosvetnega društva, ki si je vzelo nekaj tednov za poletni premor.
Oddih pa ni trajal dolgo. Prvi teden avgusta je Cerkveni pevski zbor Vrh Sv. Mihaela s petjem obogatil mašo ob prazniku zavetnika sv. Lovrenca. Po ustaljeni navadi pa je tudi letos v zadnjih dneh meseca avgusta društvo povabilo svoje člane in prijatelje na kratek ogled Kopra in njegove okolice. Slovensko obmorsko mesto je navdušilo vse prisotne, od starejših, ki so uživali ob sprehajanju po sončnih koprskih ulicah, do najmlajših, ki jim je morski zrak vlival energije za brezskrbno prepevanje in smejanje. Na vrsto je prišel tudi ogled Sečoveljskih solin, kjer je prijazni vodič prisotnim razložil postopek pridobivanja soli, obenem pa predstavil rastlinske in živalske vrste tako posebnega življenjskega okolja, kot so soline. Prijetno druženje se je končalo z obiskom hrastoveljske cerkve Svete Trojice, ki jo krasi znameniti Mrtvaški ples, freska, ki jo je leta 1490 dokončal Janez iz Kastva. Avgust pa predstavlja veliko veselje tudi za DVS Bodeča Neža, ki je na državnem tekmovanju v Arezzu osvojila prvo mesto.
V novo sezono je Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela vstopilo s sveto mašo ob deseti obletnici smrti Anke Černic, ki je bila med ustanovitelji društva in je tudi sama v prvih letih vodila otroški zborček. Mašo, ki jo je daroval župnik Karel Bolčina, je s petjem obogatil vaški cerkveni zbor, ki je Anki v hvaležen spomin po maši poklonil še tri pesmi.
Po poletnih aktivnostih je torej stekla nova sezona, ki predstavlja za Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela pravi izziv. K otroškemu pevskemu zboru, ki ga vodi Karen Ulian, je namreč letos pristopilo kar veliko malčkov, ki jih veselita petje in družba vrstnikov. Novost letošnje sezone je tudi zamisel, da bi v društvu delovala skupinica kitaristov, ki bodo s priložnostnimi nastopi bogatili vaško kulturno življenje.
Nika Cotič

Stekla je nova sezona, ki predstavlja za Prosvetno društvo Vrh Sv. Mihaela pravi izziv.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme