Pismo vernikom ob začetku Leta vere

Dragi bratje in sestre,
te dni začenjamo s posebnim časom milosti: z Letom vere. Papež Benedikt XVI. je oklical Leto vere, da bi ponovno našli veselje do vere in da bi ponovno imeli veselje do oznanjanja vere.
“Vera je dar, ki ga moramo na novo odkriti, gojiti in o njem pričevati, da bi Gospod podaril vsakomur izmed nas možnost življenja lepote in veselja dejstva, da smo kristjani”!
Leto vere, ki je leto milosti, se bo začelo 11. oktobra letos ob petdesetletnici odprtja Drugega vatikanskega ekumenskega koncila in se bo končalo 24. novembra leta 2013, na praznik Kristusa Kralja vesoljnega sveta.
Leto vere nas vabi, da ponovno odkrijemo temelje naše vere, Jezusa Kristusa, in vabi k spreobrnjenju k Njemu, edinemu Odrešeniku sveta. On daje našemu življenju novo obzorje in odločno smer. V skrivnosti njegove smrti in vstajenju se kaže v polnosti Ljubezen, ki rešuje.
Toda Leto vere nas kliče tudi k oznanjevanju Božje ljubezni vsem ljudem našega časa. Kristusova ljubezen, ki polni naša srca, nas sili k evangelizaciji. On nas pošilja po cestah sveta, da bi oznanjali evangelij vsem ljudstvom sveta, kot beremo v Matejevem evangeliju (Mt 28,19).
Da bi ponovno zaživeli veselje do vere in radost za oznanjanje vere, smo v tem Letu vere povabljeni, da ponovno odkrijemo vsebine “izpovedne, obhajane, živete in molitvene” vere.
Prav na to nas opozarja sveti oče Benedikt XVI. v svojem apostolskem pismu Vrata vere: “Poznavanje vsebin naše vere je bistvenega pomena, da bi sami dali svojo privolitev, se pravi, da sami v polnosti potrdimo, z bistrim umom in voljo, kar nam ponuja Cerkev”.
In dodaja še: “S tega vidika bo moralo Leto vere izraziti skupno prizadevanje za vnovično odkritje in študij temeljnih vsebin vere, ki so sistematično in organsko povzete v Katekizmu katoliške Cerkve. Tukaj se namreč pokaže bogastvo nauka, ki ga je Cerkev sprejela, hranila in posredovala naprej skozi svojo dvatisočletno zgodovino”.
Dragi bratje in sestre, sprejmimo papeževo povabilo: z veseljem dajmo živeti Leto vere in poslušajmo Božjo besedo ter razmišljajmo skupaj bistvene vsebine krščanske vere. Postanimo pričevalci Božje ljubezni, da bomo vselej pripravljeni odgovoriti, če nas bo kdo vprašal za razlog upanja, ki je v nas.
Našim bratom pokažimo, kako vera Vanj dela naše osebno, družinsko in družbeno življenje bolj resnično, bolj pravično in lepše, saj obnavlja odnose prijateljstva, daje smisel delovnemu naporu, trudu pri vzgoji ter družbenemu delu, nam pomaga v bolezni, nam pomaga najti poln pomen našemu življenju.
Vsem vam, dragi bratje in sestre, voščimo, da bi živeli na najboljši možen način to izjemno Leto vere, da bi poživili, očistili, potrdili in z ljubeznijo izpovedali vašo vero vsem ljudem, ki jih srečujete, in to vsak dan v vašem življenju!

Škofje krajevnih Cerkva Triveneta

Zelarino (Benetke), 20. septembra 2012

Preberi tudi

Onkraj optimizma in pesimizma

Kristjani in družba

Papež je molil za zdravnike

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme