Papež odhaja na pastoralni obisk Libanona!

Papež ne prihaja na obisk le k libanonskim kristjanom, ampak h kristjanom celotne regije. Sveti oče Benedikt XVI. se potovanju – njegovo 24. po vrsti od nastopa pontifikata in četrto v kraje, ki veljajo za zibelko krščanstva – kljub napetim razmeram, zaradi katerih bodo ves čas obiska veljali zelo strogi varnostni ukrepi, ni želel odpovedati.

“Moje apostolsko potovanje v Libanon in posredno na ves Bližnji vzhod bo v znamenju miru,” je dejal v pridigi minulo nedeljo. Pozval je k dialogu in spravi v regiji, kjer živi od 13 do 15 milijonov kristjanov, ta poziv pa bo verjetno ponovil tudi med obiskom.

Po pričakovanjih se bo papež zavzel za sožitje z islamom oziroma za model družbe, ki bi zagotavljal versko svobodo. Obenem pa bo muslimane opozoril, da morajo spoštovati identiteto kristjanov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Papež bo obisk v Libanonu, med katerim bo javnost nagovoril kar sedemkrat, začel v petek, ko bo obiskal romarsko baziliko v Harisi. Tam bo podpisal zaključni dokument bližnjevzhodne sinode, ki je bila leta 2010.

V soboto se bo v predsedniški palači Baabda blizu Bejruta srečal z libanonskim predsednikom Michelom Sleimanom in drugimi najvišjimi predstavniki države, kot tudi z voditelji verskih skupnosti, vključno z muslimansko. Zvečer bo imel še srečanje z mladimi na sedežu maronitskega patriarhata blizu Bejruta.

Osrednji dogodek obiska bo nedeljska slovesna maša na prostem v Bejrutu, na kateri pričakujejo okoli 350.000 vernikov, papež pa se bo pred vrnitvijo v Rim v srečal tudi s sirskim katoliškim patriarhom.

Čeprav gre za pastoralni obisk, so v ozadju številna politična vprašanja, ki obremenjujejo regijo, v prvi vrsti razmere v Siriji in palestinsko-izraelski spor.

Papež se je v zvezi s Sirijo oglasil že večkrat. Zavzel se je za politično rešitev ter konec nasilja. Bolj konkreten tudi med obiskom v Libanonu skoraj zagotovo ne bo, saj niti libanonsko vodstvo niti tamkajšnji kristjani niso enotni glede podpore sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Libanonski kristjani so še posebej pozorni na razmere v Siriji, saj se bojijo, da bi lahko padec al Asadovega režima vodil v vzpostavitev sunitskega režima v Damasku. Kot je dejal maronitski patriarh Bechara Rai, kristjani niso navezani na sedanji režim v Damasku, se pa bojijo režima, ki mu bo sledil.

Papež se bo verjetno spomnil tudi številnih beguncev, ki so se zatekli v Libanon, od okoli 400.000 palestinskih do sirskih, ki jih je po zadnjih uradnih podatkih že prek 55.000, po neuradnih pa še precej več.

Papež Benedikt XVI. bo od petka, 14., od nedelje, 16. septembra, na pastoralnem obisku v Libanonu. Zaradi napetosti v državi, razmer v sosednji Siriji ter težav, s katerimi se soočajo kristjani na Bližnjem vzhodu, potovanje velja za izjemno občutljivo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme