Papež Frančišek obiskal migrante na Lezbosu in pozval h koncu brodoloma civilizacije

Papež Frančišek je danes, v nedeljo, 5. decembra,  v okviru obiska v Grčiji obiskal migrantski center na otoku Lezbos. Tam je v nagovoru pozval h “koncu brodoloma civilizacije”, kot je poimenoval razmere v zvezi z migranti. Za papeža Frančiška je to že drugi obisk Lezbosa, prvič se je z migranti tam srečal pred petimi leti.

Sredozemlje postaja hladno pokopališče brez nagrobnikov, je kot ogledalo smrti, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal papež in pozval: “Prosim, ustavimo ta brodolom civilizacije!”

Vidno ganjen je papež vse pozval, naj si pogledajo obraze otrok. “Bodimo dovolj pogumni, da pred njimi, ki so nedolžni in predstavljajo prihodnost, pokažemo sram. Ne bežimo hitro mimo krutih podob njihovih majhnih trupel na plažah,” je dodal.

Frančišek je znova obsodil nacionalizem in vse pozval, naj si ne zatiskajo oči pred realnostjo, ter obsodil “indiferenco, ki ubija, ter cinično nezanimanje, ki na smrt obsoja vse, ki so na robu”.

“Tu sem, da vidim vaše obraze in vam pogledam v oči,” je migrantom dejal papež.

Na Lezbosu ga je pričakala množica migrantov, sveti oče je dolgo pozdravljal in blagoslavljal družine ter številne otroke.

Papež je Lezbos obiskal v okviru obiska v Grčiji, ki ga je začel v soboto, končal pa ga bo v ponedeljek. V Atenah bo imel sicer danes popoldne še mašo za okoli 2500 vernikov.

Že prvi dan obiska je kritiziral nacionalistične delitve in egoizem znotraj EU, ki da so krivi za neusklajen pristop unije do priseljevanja. Na srečanju z vodjo grške pravoslavne cerkve je poleg tega prosil odpuščanja za zločine katolikov.

To je prvi papeški obisk Aten od leta 2001, ko se je v grški prestolnici mudil takratni papež Janez Pavel II. Takratni obisk pa je bil prvi od leta 1054, ko je prišlo do velikega razkola krščanske cerkve na katoliško in pravoslavno vejo.

V ponedeljek, ko ima svoj praznik Nikolaj iz Mire oz. sveti Miklavž, se bo Frančišek posvetil mladim, s katerim bo govoril o prihodnosti.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme