Papež Frančišek je danes nagovoril vernike z okna bolnišnice

Dragi bratje in sestre, dober dan! Zadovoljen sem, da lahko nadaljujem z nedeljskimi srečanji Angel Gospodov, četudi od tukaj na Polikliniki ”Gemelli”.« S temi besedami je papež Frančišek začel opoldanski nagovor na današnjo 15. nedeljo med letom z balkona stanovanja v desetem nadstropju Univerzitetne poliklinike Gemelli, kjer okreva po operaciji, ki so jo v nedeljo, 4. julija popoldne opravili zaradi divertikularne stenoze debelega črevesa.

Zahvaljujem se vsem. Čutil sem vašo bližino in podporo vaših molitev. Iz srca hvala. Evangelij, ki ga danes beremo med bogoslužjem, pripoveduje, da so Jezusovi učenci, ki jih je On poslal, »veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravljali« (Mr 6,13). Ob tem »olju« pomislimo na zakrament bolniškega maziljenja, ki okrepča tako duha kot telo. To »olje« pa je tudi poslušanje, bližina, skrbnost, nežnost tistih, ki skrbijo za bolno osebo, saj je kot ljubkovanje, ki stori, da je nekomu bolje, lajša bolečine in okrepi. Vsi mi, vsi, prej ko slej potrebujemo to »maziljenje« bližine in nežnosti in vsi ga lahko podarimo nekomu drugemu z obiskom, telefonskim klicem ter iztegnjeno roko proti tistemu, ki potrebuje pomoč. Spomnimo se, da v protokolu med poslednjo sodbo (Matej 25) je ena od stvari, ki nas bodo vprašali tudi bližina bolnikom.

Te dni bivanja v bolnišnici sem ponovno skusil, kako pomembna je dobra zdravstvena oskrba, dostopna vsem, kakor je v Italiji in v drugih državah. Zdravstvena oskrba, ki zagotavlja dobro oskrbo dostopno vsem. Ne smemo izgubiti te dragocene dobrine. Ohraniti jo moramo! In zato si moramo prizadevati vsi, saj je v korist vsem in zahteva prispevek vseh. Tudi v Cerkvi se kdaj pa kdaj zgodi, ko zaradi ne dobrega upravljanja zdravstvena ustanova ekonomsko ne gre dobro in prva misel, ki nam pride, je, prodati jo. Toda tvoja poklicanost v Cerkvi ni, da imaš denar, ampak da služiš in služenje je vedno zastonjsko. Ne pozabite povsem na to, da se skuša rešiti brezplačne ustanove.

Hočem izraziti, kako cenim in izrekam spodbudne besede zdravnikom in vsem drugim zdravstvenim delavcem ter drugemu osebju te bolnišnice, kakor tudi drugih bolnišnic. Trdo delajo. Molimo za vse bolnike, tu so nekateri prijatelji bolni otroci. Zakaj trpijo otroci? Zakaj trpijo otroci, je vprašanje, ki se dotika srca. Spremljajte jih z molitvijo in molite za vse bolnike,  še posebej za tiste, ki so v težkem stanju, da ne bo nihče zapuščen in da bo vsak lahko prejel »maziljenje« poslušanja, bližine, nežnosti in oskrbe. To prosimo na priprošnjo Marije, naše Matere, Zdravja bolnikov.”

Preberi tudi

Kmalu blaženi papež Janez Pavel I.

Kristjani in družba

Umrl je duhovnik Lucio Gridelli

Tržaška

Skupaj glejmo naprej!

Kristjani in družba

“Čas je, da revnim vrnemo besedo”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme