Papež Frančišek: "Družba potrebuje odgovorne ljudi!"

Papež je danes preko državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, poslal posebno sporočilo udeležencem vsakoletnega Srečanja za prijateljstvo med ljudmi, ki bo od 20. do 25. avgusta v Riminiju in bo potekalo pod geslom “Pogum reči jaz.”

“Izbrani naslov – »Pogum reči jaz« – ki je vzet iz Dnevnika danskega filozofa Sørena Kierkegaarda, je zelo pomenljiv v trenutku, ko gre za to, da ponovno krenemo s pravo nogo, da ne bi zapravili priložnosti, ki nam jo je dala kriza pandemije. »Ponovni začetek« je geslo srečanja. Vendar se ne uresniči samodejno, saj je v vsako človeško pobudo vključena svoboda. Na to je spomnil Benedikt XVI.: »Svoboda predpostavlja, da mora biti v temeljnih odločitvah vsakega človeka […] nov začetek. […] Svobodo je treba vedno znova osvojiti za vedno« (Okrožnica Spe salvi, 24). V tem smislu je pogum za nov začetek predvsem dejanje svobode.

Med prvim zaprtjem je papež Frančišek vse povabil k uresničevanju te svobode: »Slabša od te krize je samo drama, da bi jo zapravili« (Homilija za binkošti, 31. maja 2020).

Čeprav je pandemija naložila fizično razdaljo, je v središče postavila osebo, jaz vsakega posameznika, in s tem v številnih primerih povzročila ponovno prebujanje temeljnih vprašanj o pomenu bivanja in o koristnosti življenja, ki so bila predolgo ublažena ali, še slabše, cenzurirana. Prav tako je zbudila čut osebne odgovornosti. Številni so to pokazali v različnih situacijah. Veliko ljudi se pred boleznijo ali bolečino, ob pojavu neke potrebe, ni umaknilo, ampak so rekli: »Tukaj sem.«

Družba nujno potrebuje odgovorne ljudi. Brez osebe ni družbe, ampak naključno druženje bitij, ki ne vedo zakaj so skupaj. Kot edino lepilo bi ostala samo sebičnost preračunljivosti in posebnega interesa, zaradi česar so vsi brezbrižni do vseh in do vsakogar. Sicer pa imata malikovanje oblasti in denarja raje opravka s posamezniki kot z osebami, to se pravi z nekim »jazom«, ki je bolj osredotočen na osebne probleme in na lastne subjektivne pravice, kot pa z »jazom«, ki je odprt za druge, ki si prizadeva, da bi oblikoval »mi« bratstva in družbenega prijateljstva.

Sveti oče se ne naveliča opozarjati tistih, ki imajo javno odgovornost, pred skušnjavo, da bi uporabili človeka in ga zavrgli, ko več ne koristi, namesto da bi mu stregli. Po tem, kar smo doživeli v tem času, je morda vsem bolj očitno, da je prav oseba tista točka, s katere se lahko vse začne znova. Gotovo je treba najti vire in sredstva za ponovni zagon družbe, vendar predvsem potrebujemo nekoga, ki bi imel pogum reči »jaz« z odgovornostjo in ne sebičnostjo, ki bo s svojim življenjem sporočal, da se dan lahko začne z zaupanja vrednim upanjem.

Vendar pogum ni vedno spontana odlika in nihče si ga ne more dati sam (kakor je rekel Manzonijev don Abbondio), zlasti v času, kakršen je naš, v katerem strah – ki razodeva globoko bivanjsko negotovost – igra tako odločilno vlogo, da zaustavi toliko energij in vzgibov proti prihodnosti, ki jo predvsem mladi vedno bolj dojemajo kot negotovo.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme