Papež Frančišek danes odhaja na Ciper

Papež Frančišek bo danes, 2. decembra, začel petdnevni obisk Cipra in Grčije, na katerem bodo po napovedih v ospredju ekumenizem in migracije. Prvi dan turneje se bo v Nikoziji srečal s predstavniki Cerkve, sprejel ga bo predsednik Nikos Anastasiadis, srečal pa se bo tudi s predstavniki vlade in civilne družbe.

Papež pogosto opozarja na trpljenje migrantov. Tako Ciper kot Grčija se soočata z izzivom migracij, saj številni begunci in migranti skušajo doseči EU s prečkanjem Sredozemskega morja.

Že pred petimi leti je papež ob obisku Lezbosa s seboj v Vatikan vzel sirske begunce, podobno se pričakuje tudi tokrat. Na Cipru so tako že v teku priprave, da bodo lahko skupaj s papežem v Vatikan odpotovali tudi begunci. Koliko jih bo vzel s seboj, zaenkrat še ni znano, prav tako ne, kje jih bodo namestili – v Vatikanu, Italiji ali v kakšni drugi državi članici EU.

V okviru obiska Cipra se bo papež v petek srečal z vodjo avtokefalne pravoslavne cerkve na Cipru, nadškofom Hrisostomosom II, vodil mašo na stadionu v Nikoziji in se srečal z migranti na ekumenski molitvi.

Obiska mednarodno nepriznanega Severnega Cipra pa vsaj zaenkrat papež uradno ne načrtuje.

Papež Frančišek bo v nato v soboto svojo pot nadaljeval v Grčiji, kjer se je mudil že leta 2016. V soboto ima najprej v Atenah na programu obisk pri grški predsednici Katerini Sakelaropulu in premierju Kiriakosu Micotakisu, kasneje pa se bo srečal še z vodjo grške pravoslavne Cerkve, atenskim nadškofom Hieronimom II. V nedeljo bo znova obiskal Lezbos.

Petdnevno turnejo pa bo papež Franćišek zaključil v ponedeljek, ko se bo srečal z mladimi.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme