OPZ Veseljaki / Predstavitev CD-ja “Mlin na smeh”

Združenje cerkvenih pevskih zborov – Gorica je v letu 2013, v sodelovanju z Otroškim pevskim zborom Veseljaki, SKD Hrast iz Doberdoba, SCGV Emil Komel in KC Lojze Bratuž, izvajalo projekt Veseljaki za vas, v sklopu katerega je izdalo zgoščenko Mlin na smeh. Pobudo sta podprla JSKD in Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Projekt je v sklepni fazi in konec tedna se obeta na Goriškem, poleg vrtiljakov seveda, bogat otroško-pevski vikend. V petek, 29. novembra, bomo lahko v Attemsovi palači v Gorici prisostvovali predstavitvi nove zgoščenke otroškega pevskega zbora Veseljaki iz Doberdoba, ki ga vodi Lucija Lavrenčič Terpin. Zbor združuje osnovnošolske in srednješolske otroke in s svojim žlahtnim petjem že več desetletij bogati naš kulturni prostor. Večkrat je bil nagrajen na raznih pevskih tekmovanjih v zamejstvu in v Sloveniji. Italijansko pevsko združenje USCI ga je zaradi njegovih dosežkov že večkrat uvrstilo med najboljše zbore naše dežele.
Zbor Veseljaki je tudi soustvarjalec raznih večjih projektov, ki so zadnja leta potekali v Gorici. Naj omenimo le proslavo ob 50-letnici KC Lojze Bratuž, božične koncerte z orkestrom, opereti Grofica Marica in Pomladanska parada. Pred leti je z otroškimi zbori iz Slovenije sooblikoval skupno proslavo ob priključitvi Primorske matični domovini; prireditev je bila v Kopru. Pred dvema letoma je nastopil na koncertu v videmskem gledališču Citta' di Udine s pevcem G. Rijavcem in s flavtistko Luiso Sello ob spremljavi državnega orkestra iz Zagreba.
Otroški zbor Veseljaki je leta 1997 izdal prvo CD ploščo, ki so jo takratni pevci snemali na radiu Koper. Druga plošča pa nosi naslov Mlin na smeh in je bila v celoti snemana v veliki dvorani KC Lojze Bratuž v Gorici. V njej najdemo slovenske avtorske pesmi skladateljev Quaggiata, Maliča, Hareja, Habeta…, pa tudi ljudske pesmi v priredbah Mihelčiča, Gobca, Glavine in Lo Nigra. V zgoščenki sta tudi dve pesmi, posneti v živo na tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov Zlata grla 2013, na katerem so si Veseljaki prislužili zlato priznanje.
Z razliko od prve zgoščenke, na kateri so bile enoglasne pesmi v glavnem predstavljene ob spremljavi Orff instrumentov, nam bodo tokrat Veseljaki prikazali dvoglasne pesmi, ki jih poleg klavirske spremljave zveste sodelavke Zulejke Devetak bogatijo zvoki harmonike, violine in flavte domačih gojencev glasbene šole Emil Komel iz Doberdoba, ki so obenem tudi nekdanji pevci zbora Veseljaki (Mihael Lavrenčič, Aleš Lavrenčič, Ivana Gerin in Ivana Cotič). Da bi še bolj popestrili otroške pesmi, je zborovodkinja priložnostno dodala tudi nekatere spremljave z ritmičnimi glasbili.
Naslovna stran je delo nekdanjega pevca Veseljakov Cristiana Lavrenčiča, umetnika, ki je platnici z radoživo podobo vdahnil umetniško dušo.
Predstavitvena naloga bo tokrat zaupana mladi, a že uveljavljeni pevovodkinji DVS Bodeča Neža – Mateji Černic, ki je tudi sama doživljala otroško-glasbena leta pri zboru Veseljaki. Obenem je tudi ustanoviteljica zbora Mali Veseljaki, ki združuje mlajše otroke, celo iz vrtcev.
Za tehnično obdelavo plošče je poskrbel Andrej Jussa.
Uradna predstavitev bo torej v petek, 29. novembra v goriški Attemsovi palači z začetkom ob 19. uri. Zamisel in režija večera bo poleg ZCPZ – Gorica in Veseljakov samih zaupana tudi Jasmin Podveršič, članici SKD Hrast iz Doberdoba.
Naslednjega dne, 30. novembra bo ponovitev, z različico programa, v doberdobski župnijski dvorani z začetkom ob 18. uri.

Uradna predstavitev bo danes, v petek, 29. novembra, v goriški Attemsovi palači z začetkom ob 19. uri. Jutri, v soboto, 30. novembra, bo ponovitev, in sicer v doberdobski župnijski dvorani z začetkom ob 18. uri. Toplo vabljeni!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme