Odšel je Maradona, legenda ostaja

Piše: Mch

Umrl je slavni nogometaš

Pred nekaj dnevi je v 61. letu starosti umrl Diego Maradona. Vest je v hipu obšla zaradi pandemije fizično in emocionalno ločen ter utrujen svet in ga za nekaj časa spet povezala. Televizijske mreže so stalno predvajale arhivske posnetke spektakla, ki ga je Maradona v svoji športni karieri redno uprizarjal na nogometnih zelenicah. Ni kaj, bil je genialen športnik, kakršne svet dobi vsakih 50 let enega.

Ker je prihajal s socialnega dna in se je prebil na Olimp, je pomenljivo, da je ostal zvest svojemu izvornemu okolju. Očitno, tudi zaradi tega, ker je v predmestju Buenos Airesa odraščal v združeni in dostojanstva polni družini. S svojimi nogometnimi vragolijami je postal simbolni predstavnik revnega juga zoper bogati sever. S tetovažo Che Guevare na rami je zabijal gole belopoltim nasprotnikom. Na igrišču je premagal Anglijo, potem ko je ta Argentini spet odvzela Falklandsko otočje – Malvine.

Poosebljal je mnogo protislovij. Z marsikaterega vidika ni bil vzor, prav obratno. Živel je razuzdano. Imel je vse, zapravil pa verjetno najpomembnejše: “zlatega fanta” je bilo v njem čedalje manj. Bil je iskren in zato mnogim simpatičen, v svojih vzponih in padcih avtentičen. Ni pa znal biti kos življenju na gejzirju svetovne slave in bajnega bogastva. Njegovo telo je bilo v tem pogledu izpovedno.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme