Kristjani in družba

Odprli so razstavo Plečnikovega liturgičnega posodja

Odprli so razstavo Plečnikovega liturgičnega posodja

Vatikanski muzeji

V Vatikanskih muzejih so v četrtek, 27. junija, odprli razstavo Plečnik in sveto – Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Postavitev združuje 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja, ki jih je oblikoval slovenski arhitekt Jože Plečnik. Na odprtju je zbrane nagovoril slovenski minister za kulturo Zoran Poznič. Odprtja se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec.
Kot so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), kjer so razstavo pripravili v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu ter s podporo slovenskega ministrstva za kulturo, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev, je tema oblikovanja sakralnih predmetov v opusu sodobnih arhitektov in oblikovalcev precej izjemna in tu je Plečnik ustvaril v svetovnem merilu nekaj enkratnega, tako po številu izdelkov kot tudi po njihovi kakovosti in izvirnosti. Razstava, ki predstavlja skrbno pripravljen izbor Plečnikovih kelihov, monštranc, ciborijev in zakramentarijev, je postavljena v središču Vatikanskih muzejev – v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Raffaella, od Leonarda do Tiziana in drugih. Kot so poudarili v MGML, je Plečnik prvi slovenski umetnik, ki je z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.
Idejno jo je zasnoval direktor MGML Blaž Peršin. “Prepričani smo, da bo ta, po obsegu sicer ne velika razstava, pomembno prispevala k umestitvi Plečnikovega dela na svetovni zemljevid ter v poletnih mesecih, ko Vatikanske muzeje obišče tudi več kot 20.000 ljudi na dan, veliko postorila za promocijo Slovenije. Prav Plečnikovo oblikovanje sakralnega posodja predstavlja pomemben višek njegovega opusa in predstavlja male mojstrovine njegovega ustvarjalnega duha”, je povedal ob razstavi.m Z razstavo se uresničujejo tudi dolgoletna prizadevanja slovenskega veleposlanika pri Svetem sedežu Tomaža Kunstlja po predstavitvi slovenske kulturne dediščine v Vatikanskih muzejih. “Med slovenskimi umi, ki so s svojim delom v arhitekturi in oblikovanju v srednjeevropskem prostoru izživeli bogastvo talenta, obogatenega s trdim delom in osebno duhovnostjo, je nedvomni prvak Jože Plečnik. Če kdo, potem je ta načrtovalec številnih cerkva, tudi njihove notranjosti in opreme ter sakralnih predmetov, s svojim opusom upravičeno potrkal na vrata Vatikanskih muzejev”, so njegove besede v MGML povzeli v sporočilu za javnost. Direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta je izrazila veselje, da v osrčju Vatikanske pinakoteke gostijo “pomembno razstavo sakralnih predmetov Jožeta Plečnika, velikega arhitekta in oblikovalca 20. stoletja”.  (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

10.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!