Obiskali so rojstno hišo obeh pesnikov

Učitelji OŠ Gradnik in OŠ Zorzut so odločili, da svojim učencem podrobneje predstavijo briška pesnika, po katerih se poimenujeta njihovi šoli. Alojz Gradnik in Ludvik Zorzut sta bila sovaščana in sta pokopana na istem pokopališču. Učenci obeh šol so se odpeljali proti Medani. Po poti so se ustavili na Dobrovem pri kipu pesnika Alojza Gradnika, ki je pred gradom. Prijazno jih je sprejel kustos in jim na kratko orisal Gradnikovo življenje in delo.
Nato so obiskali domačijo v Medani na št. 51, rojstno hišo Alojza Gradnika in Ludnika Zorzuta, ki je bila leta 2.000 razglašena za kulturni spomenik krajevnega pomena. Zanimivo je namreč dejstvo, da pesnika povezuje ista rojstna hiša. V njej je zbirka, ki predstavlja predvsem Gradnikovo življenjsko pot. Na ogled so njegovi osebni predmeti, izdaje njegovih del in priznanja, ki jih je prejel.
Po ogledu rojstnega doma so odšli do pokopališča, se ustavili pri obeh grobovih in na njih prižgali svečko. Vreme jim je bilo naklonjeno, zato so se lahko sprehodili tudi po Gradnikovi učni poti, ki vodi med vinogradi. Ob poti srečaš tipične briške rastline, kot so murva, vinska trta, češnja, sliva, oljka, smokva, cipresa. Na vseh tablah, ki predstavljajo te rastline, so pesnikovi verzi iz pesniške zbirke Zlate lestve. Še posebno doživetje pa je razgledna točka, ki ponuja pogled na 24 zvonikov z briških gričev in oddaljenih hribov. Po tej poti se je sprehajal in zadrževal tudi pesnik sam, iskal in dobil prave navdihe, poklepetal z domačini in posedal v senci briških dreves.
S sprehodom po tej lepi in zanimivi poti se je končal poučni izlet naših šolarjev, ki so se kulturno bogatejši vrnili domov.
SG

Učenci OŠ Gradnik in OŠ Zorzut v Medani

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme